Solenie  to mieszanie mięsa, tłuszczu lub innego surowca z solą kuchenną - mięso po skończonej produkcji będzie miało barwę szaro - brązową. Trwałość wyrobów solonych jest znacznie krótsza. Wraz z upływem czasu wyrób zmienia barwę z szarej na zielonkawą (nie oznacza to, że jest on zepsuty!).


Peklowanie  to mieszanie mięsa, tłuszczu lub innego surowca z peklosmaczkiem
(sól peklująca z przyprawami)
- mięso po zakończeniu peklowania będzie miało barwę czerwoną. Mięso peklowane i wyroby z niego wytworzone są trwalsze. Czas parzenia (gotowania) kończy się przy osiągnięciu temp. wewnątrz 70 st.C a mięsa solonego tylko przy użyciu soli kuchennej trwa dłużej i kończy się w ok. 80 st.C


Ciekawostka ... pewien flandryjski rybak Poekel zauważył, że dodatek saletry do solenia powoduje utrwalenie czerwonej barwy mięsa, polepsza jego trwałość i nadaje mięsu specyficzny smak.
Od tej pory solenie z dodatkiem saletry lub nitrytu nazywa się peklowaniem.


Kilkadziesiąt lat temu używano do peklowania saletry zmieszanej z solą.
Peklowanie trwało wówczas nawet 14 dni. Obecnie nie stosuje się tej metody
i używa się  tzw. sól peklującą (sól + nitryt) a peklowanie trwa od 1 - 3 dni.


„Dowcipni" urzędnicy ...
– informacja szokująca i budząca zdziwienie

Aby nie było tak prosto, urzędnicy postanowili sól peklującą nazwać „konserwant E 250". Jest to właśnie ta sama poczciwa „sól do peklowania" nazywana także przez wielu „peklosolą" używana przez wszystkich także przez Was domowi masarze. I od teraz kiedy już wiecie że sól peklująca to „konserwant" czy przestaniecie dodawać jej do peklowania szynek i kiełbas? Nie dajcie się zwariować !


dla Waszej wygody ...

w doprawianiu ... sole peklujące ze smakiem (o różnym natężeniu)
                               Peklosmaczek K   - do peklowania kiełbas i innych wyrobów (na sucho)
                               Peklosmaczek W  - do peklowania wędzonek i innych wyrobów (na mokro)

w dawkowaniu ... opakowania dostosowane do Waszej "produkcji"
                                      opakowanie      80 gram - na 5 kg farszu
                                      opakowanie 1000 gram - duża (tańsza) paczka


Peklosól, saletra ...

Sortuj wg: ▲ Nazwa produktu | Cena
Peklosmaczek K a 80 g
Cena: 2,50 zł
Peklosmaczek K a 80 g

Sól peklująca (sól kuchenna + nitryt) do peklowania mięs na sucho: kiełbas, "prasowanek", salcesonów, golonek, rolad i innych wyrobów mięsnych.

Peklosmaczek W a 1000 g
Cena: 15,00 zł
Peklosmaczek W a 1000 g

Mieszanka soli peklującej (sól kuchenna+nitryt) z dodatkami smakowymi do peklowania mięs na mokro: wędzonek, kiełbas, "prasowanek" (wyroby z "szynkowara"), salcesonów, golonek, rolad itp.

Promocje



Zestaw promocyjny "Singiel" Zestaw promocyjny "Singiel" 114,00 zł 127,10 zł

Zestaw promocyjny "Duet" Zestaw promocyjny "Duet" 123,00 zł 137,10 zł

Zestaw promocyjny "Słoikowa" Zestaw promocyjny "Słoikowa" 79,00 zł 89,98 zł

© tradismak 2013.

Wszelkie prawa zastrzeżone.

Sklep internetowy Shoper.pl