Strzykawka do nastrzyku wędzonek

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena brutto: 7,50 zł 7.50
Cena netto: 6,10 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 4.63
Producent: producent z UE
Kod produktu: 107

Opis

Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.


Strzykawka służy do nastrzyku mieszaniną peklującą
różnego rodzaju mięs najczęściej przeznaczonych do wędzenia.

Jest to urządzenie zbudowane z plastikowego szczelnego pojemnika z tłokiem.
W komplecie znajduje się plastikowa stożkowa nasadka umożliwiająca założenie igły.

Dane techniczne

  • pojemność: 160 ml,
  • podziałka co 5 ml,
  • tłok z elastycznym uszczelnieniem.

Porady domowego masarza ...

Po co nastrzykiwać
skoro można moczyć mięso w solance?  

Peklowanie zalewowe (przez moczenie mięsa w solance)

wady:
- długi czas peklowania od 4 do 7 dni
  (aby solanka i przyprawy mogły przeniknąć do mięsa)
- bardzo mocne zasolenie powierzchni mięsa,
  (należy je usunąć poprzez moczenie w wodzie)
- brązowe - zielone plamy niedopeklowania (po ugotowaniu)
- niebezpieczeństwo zepsucia się mięsa (długi czas i wysoka temperatura)

zalety:
- nie trzeba przecedzać solanki ani wywaru z przypraw
- oszczędność czasu w fazie przygotowania (nie nastrzykuje się mięsa)

 Peklowanie nastrzykowe (nastrzyk oraz krótkie moczenie mięsa w solance)

wady:
- solankę i wywar należy przecedzić przez gazę
- dodatkowa czynność to nastrzyk mięsa oraz czyszczenie strzykawki i igły

zalety:
- krótki czas peklowania ok. 2 dni
- równomierne zasolenie mięsa a tym samym wybarwienie
- nie występują brązowo - zielone plamy niedopeklowania
- zmniejszone ryzyko zepsucia (ważne latem) 
- mięso po peklowaniu nie moczy się lecz tylko opłukuje


 Wybór metody peklowania należy do Ciebie, domowy masarzu!

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl