Krupniok śląski - czarny

Zachęcam do zrobienia …

Bardzo lubię dobre kaszanki, krupnioki, pasztetowe i inne tzw. wyroby wędliniarskie. Zaobserwowałem też, że goście widząc na stole liczne smakołyki takie jak szyneczki, balerony, kiełbaski zawsze sięgają po te tańsze może mniej atrakcyjne z wyglądu, właśnie swojskie kaszanki, krupnioki, pasztetowe …

W naszych sklepach namnożyło się różnego rodzaju krupnioków i kaszanek ale niestety „nijakiej” jakości. Nie można się jednak dziwić, bo sieci handlowe wymuszają niską cenę a producenci ulegają presji i … obniżają jakość.   

Dlatego postanowiłem sam zrobić krupniok czarny (z krwią) w dość dużej ilości bo około 4,5 kg. To nic, że tak dużo, resztę zamrożę i będzie miał na później „jak znalazł”. Do doprawiania użyłem przyprawę „Solo Smak Krupniok czarny", która zawiera krew suszoną i nie musiałem już tracić czasu na poszukiwanie świeżej krwi w zakładach ubojowych. Zakup płynnej krwi spożywczej graniczy niemal z cudem !

życzę powodzenia i ... smacznego - Leszek  


Krupniok śląski - czarny

Te krupnioczki zrobiłem sam w domu we własnej kuchni - pychotaaaaa !!!!


Składniki:


  • 1,50 kg boczek ze skórą bez żeberek surowy
  • 0,60 kg skórki wieprzowe surowe
  • 0,30 kg wątroba wieprzowa surowa
  • 3 szklanki (0,55 kg) kasza jęczmienna
  • 11 czubatych łyżeczek (95g) soli kuchennej
  • 0,125g (opakowanie) przyprawa „Solo Smak Krupniok czarny”
  • 1 szklanka (0,2 litra) rosół (zimny) po gotowaniu boczku i skórek
  • 9 metrów jelita naturalne wieprzowe

Sposób przygotowania:


Uwaga, w czasie gotowania mięs i kaszy nie dodawałem soli.
Sól dodałem w ostatniej fazie – wtedy gdy rozpuszczałem przyprawę „Solo Smak Krupniok czarny”  w zimnym rosole.

  • W garnku (tym samym w którym zawsze gotuję praski „Duet”) o pojemności 11 litrów, zagotowałem wodę z dodatkiem kilku ziaren ziela angielskiego i liścia laurowego
  • Do wrzątku włożyłem boczek, skórki wieprzowe i gotowałem 90 minut
  • Po wyjęciu boczku i skórek pozostawiłem w garnku tylko 3 litry rosołu, który następnie doprowadziłem do wrzenia i włożyłem do niego kaszę jęczmienną w zawiązanym płóciennym worku. Uwaga worek musi być dość obszerny na tyle, że wsypana kasza powinna zajmować nie więcej jak ¼ jego pojemności
  • Kaszę jęczmienną  (w worku) gotowałem ok. 20 minut     
  • Aby nie tracić czasu, podczas gotowania kaszy zmieliłem ugotowany boczek, skórki oraz surową wątrobę wieprzową przy użyciu sitka o średnicy oczek  3 mm
  • Po wyjęciu ugotowanej kaszy wystudziłem pozostały rosół
  • Gdy rosół był całkowicie zimny odmierzyłem 1 szklankę i rozpuściłem w jej zawartości jedno opakowanie (125g) przyprawę  „Solo Smak Krupniok czarny” i sól kuchenną .
    Uwaga bardzo ważne: rosół musi być zimny ponieważ suszona krew znajdująca się w przyprawie zbryli się i na przekroju krupnioka będą czarne cętki.
  • Kostkę jelit naturalnych zamoczyłem w ciepłej wodzie ok. 20 minut, potem do każdego jelita wlałem wodę (przykładając do wylotu kranu) aby wypłukać z niego pozostałą sól. 
  • Napełniłem jelita farszem przy użyciu nadziewarki pionowej i odkręciłem je na odcinki 15 do 17 cm
  • W garnku (tym samym w którym zawsze gotuję praski „Duet”) o pojemności 11 litrów, zagotowałem wodę i włożyłem do niego krupnioki. Gotowanie w temperaturze 80 st.C (nie większej !)  trwało ok. 20 minut.
  • Po wyjęciu zawiesiłem krupniki zawiesiłem na kijach do wystygnięcia. 

Porada:

- Skórki nie zawsze można kupić dlatego ja zawsze je „chomikuję”. Zawsze gdy w kuchni muszę je odkroić nie wyrzucam tylko skrzętnie pakuję i zamrażam „na później” 

- Jeżeli nie mam pod ręką worka płóciennego do gotowania kaszy kupuję w sklepie kaszę w woreczkach i gotuję według instrukcji (uwaga, pamiętaj jednak aby nie solić wody)

- Jeżeli sprawia ci trudność odkręcanie napełnionych jelit na kawałki możesz to jelito po napełnieniu przewiązać nićmi  wędliniarskimi co 15 – 17 cm.

- Pozostałe jelita zamoczone ale nie zużyte dobrze wyciśnij w suchej ściereczce
  potem wetrzyj grubo soli i zapakuj do słoika. Takie jelita możesz przetrzymywać w lodówce nawet 6 miesięcy

- Nadwyżkę gotowych wystudzonych krupnioków możesz spokoje zamrozić  będzie „na później”. Pamiętaj ! - rozmrażanie należy dokonać w długim czasie  i temp. pokojowej.


Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl

Sklep jest w trybie podglądu

© tradismak 2013.

Wszelkie prawa zastrzeżone.

{nocache:ef132f59b0e19ae256d53ac9762750e9#0}
Sklep internetowy Shoper.pl