Trochę z historii ...
Jelita naturalne, zwane również zwierzęcymi, towarzyszą człowiekowi od czasu pojawienia się na świecie pierwszej kiełbasy, jednakże ich zastosowanie nie zawsze ograniczało się do produkcji kiełbas.

W XVI wieku jelita naturalne, głównie baranie, świńskie i kozie jelita
znalazły zastosowanie jako środek antykoncepcyjny.

Natomiast w XVII wieku zwrócono uwagę na wygodniejszą w użyciu
i lepszą w kształcie owczą ślepą kiszkę, która stopniowo wyparła jelita innych zwierząt.

W przeszłości używano do mierzenia długości jelit angielskiej miary jardów (1 jard = 0,9144m).
I tak zostało do dzisiaj: pęczek jelit naturalnych to 91,44 mb (mierzony na mokro),  a nie 100 mb !


Dlaczego jelita naturalne ?

Wyroby w jelitach (osłonkach) naturalnych można:
gotować, smażyć, grillować, wędzić, suszyć
… a co najważniejsze bez ich zdejmowania w całości zjeść!
Ale jak to wyrobami naturalnymi bywa, szybciej się psują jak te w osłonkach sztucznych.  

Oznaczenia kalibrów jelit naturalnych po napełnieniu wodą:
k. 24 (Ø32 mm); k. 24/26 (Ø34 mm); k. 26/28 (Ø36 mm);
k. 28//30
(Ø38 mm); k. 30/33 (Ø41 mm); k. 35+ (Ø+42 mm)


„Skąpa” oferta jelit w „tradismak.pl”  - dlaczego ?

Świadomie zdecydowaliśmy się na bardzo wąską ofertę jelit (osłonek) naturalnych,
ponieważ dla domowych masarzy nadmierna ilość ofert wzbudza niepotrzebny „zamęt” w głowie.

A tak naprawdę używa się jelit wieprzowych:
średnio cienkich, trwałych i w krótkich odcinkach.

Długie odcinki nie mieszczą się na lejku i należy je pociąć na mniejsze kawałki.


  Dla „zaawansowanych” w masarstwie
mamy w ofercie inne gatunki jelit o różnych średnicach
– prosimy o zapytanie e-mailowe lub telefoniczne.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl