Paczkowarka czy zgrzewarka ?

Urządzenia do paczkowania dzielą się na:

  • zgrzewarki

          - zamykają woreczki foliowe zgrzewem bez odciągnięcia z niego powietrza

  • paczkowarki próżniowe

          - zamykają woreczki foliowe zgrzewem z odciągnięciem z niego powietrza.

Niektóre paczkowarki w miejsce wyssanego powietrza wtłaczają tzw. gaz "obojętny".
Wówczas wyrób nie ulega deformacji (spłaszczeniu)


NIEZBĘDNE w każdej gastronomii (restauracji, stołówce, barze itp)


 Dlaczego ?

Aby obrazowo uzasadnić "niezbędność"
posłużymy się konkretnym przykładem kuchni serwującej śniadania dla gości np. hotelowych.
Pokrojono na talerz 5 gatunków wędlin, 2 gatunki sera.

Wiadomo jednak,
że pozostały rozpoczęte kawałki kiełbas i sera - i co z nimi dalej się dzieje?

Kuchnia bez paczkowarki próżniowej
- kawałki nie pokrojone "lądują" w chłodni lub zamrażarce.
  Zwyczajowo te same gatunki nie podawane są w dniu następnym lecz za parę dni.
  Następuje obsychanie (ubytek na wadze), utrata walorów smakowych i zapachowych.

Traci kuchnia (wymierne pieniądze)
a gość otrzymuje wyroby wątpliwej jakości i świeżości.

Kuchnia posiadająca paczkowarkę próżniową
- kawałki nie pokrojone zostają zapakowane próżniowo i tak zabezpieczone
  można przechować je w chłodni nawet do 7 dni bez utraty wagi, jakości i świeżości.

Kuchnia pracuje bez strat
a gość zadowolony i uśmiechnięty.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl