Paczkowarka czy zgrzewarka ?
Urządzenia do paczkowania dzielą się na:
- zgrzewarki
- zamykają woreczki foliowe zgrzewem bez odciągnięcia z niego powietrza
- paczkowarki próżniowe
- zamykają woreczki foliowe zgrzewem z odciągnięciem z niego powietrza.
Niektóre paczkowarki w miejsce wyssanego powietrza wtłaczają tzw. gaz "obojętny".
Wówczas wyrób nie ulega deformacji (spłaszczeniu)
NIEZBĘDNE w każdej gastronomii (restauracji, stołówce, barze itp)
Dlaczego ?
Aby obrazowo uzasadnić "niezbędność"
posłużymy się konkretnym przykładem kuchni serwującej śniadania dla gości np. hotelowych.
Pokrojono na talerz 5 gatunków wędlin, 2 gatunki sera.
Wiadomo jednak,
że pozostały rozpoczęte kawałki kiełbas i sera - i co z nimi dalej się dzieje?
Kuchnia bez paczkowarki próżniowej
- kawałki nie pokrojone "lądują" w chłodni lub zamrażarce.
Zwyczajowo te same gatunki nie podawane są w dniu następnym lecz za parę dni.
Następuje obsychanie (ubytek na wadze), utrata walorów smakowych i zapachowych.
Traci kuchnia (wymierne pieniądze)
a gość otrzymuje wyroby wątpliwej jakości i świeżości.
Kuchnia posiadająca paczkowarkę próżniową
- kawałki nie pokrojone zostają zapakowane próżniowo i tak zabezpieczone
można przechować je w chłodni nawet do 7 dni bez utraty wagi, jakości i świeżości.
Kuchnia pracuje bez strat
a gość zadowolony i uśmiechnięty.