Jak doprawiać ?
Do farszu (mięso, tłuszcz, podroby, woda, dodatki)
dodać:
- mieszankę przyprawową (np. Turbo Smak AN,BN,CN, DN ...)
- przyprawę naturalną (np. kolendra, czosnek, kminek ...)
- sól kuchenną (lub peklosmaczek)
szczegóły opisano przy każdej mieszance
oraz w recepturach dołączonych jako "plik do pobrania"
Przyprawy niezbędne do sporządzenia:
- 5 kg farszu (mięsa) surowego (na kiełbasy, wędzonki) lub
- 5 kg farszu (mięsa) ugotowanego (na salcesony, pasztety, kiszki, smalczyki, pasty)
są zapaczkowane w odważonych ilościach (np. 40g, 50g, 80g, 120g ...)
Jednym słowem:
wsyp paczuszkę i nie zawracaj sobie głowy odważaniem !
Jak zrobić kiszki (krupnioki, kaszanki, kartoflanki ...) ?
"kosmiczny" skrót technologii wykonania
- ugotować surowiec (mięso, tłuszcze, podroby ...)
- zmielić lub pokroić ugotowany zimny surowiec
- ugotować w rosole kaszę (o ile jest recepturze)
- dodać przyprawy, sól, wymieszać
- napełnić farszem jelita
- ugotować (sparzyć) jelita z farszem we wrzącej wodzie
Kaszanka czarna bez świniobicia?
TAK - to jest możliwe!
nasze mieszanki zawierają już krew spożywczą suszoną
Solo Smak Krupniok czarny a 125 g
Kompletna mieszanka przypraw do krupnioka i kaszanek z suszoną krwią spożywczą Bez poszukiwania krwi płynnej możesz nie ruszając się z domu zrobić prawdziwy krupniok śląski lub kaszankę wiejską jak za dawnych czasów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin