Kiedy i jak narodziła się sztuka przyprawiania ?
Około 50 tys. lat p.n.e., człowiek pierwotny chciał upiec mięso w dołku pełnym żarzącego się drewna. Aby mięso nie zabrudziło się piaskiem i popiołem zawinął je w znalezione w pobliżu liście.
Ze zdziwieniem zauważył,
że jego posiłek stał się dużo smaczniejszy.
Później odkrył, że orzechy, nasiona jagód a nawet kora,
dodawały ciekawy aromat i smak pieczonemu mięsu.
Cenniejsze od złota ...
Bywały takie czasy, gdy dla tych pachnących kawałków liści, nasion i kory ryzykowano życie gdyż były cenniejsze od złota. Z ich powodu wybuchały wojny, a kolejni śmiałkowie odkrywali nowe lądy.
Przyprawy a komplementy ...
Greckie słowo "aroma" oznacza "przyprawa".
Dlatego określenie "pachniesz tymiankiem" było i jest nadal wielkim komplementem.
Kolendra - mielona / łupana a 120 g
Suszone owoce kolendry, mają ciekawy aromat i smak przechodzący z łagodnego, poprzez ostry i na koniec korzenny. Wchodzi w skład indyjskiej mieszanki przyprawowej CURRY. W medycynie kolendra uznana jest jako lekki środek rozwalniający.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin