Kiedy i jak narodziła się sztuka przyprawiania ?
Około 50 tys. lat p.n.e., człowiek pierwotny chciał upiec mięso w dołku pełnym żarzącego się drewna. Aby mięso nie zabrudziło się piaskiem i popiołem zawinął je w znalezione w pobliżu liście.
Ze zdziwieniem zauważył,
że jego posiłek stał się dużo smaczniejszy.
Później odkrył, że orzechy, nasiona jagód a nawet kora,
dodawały ciekawy aromat i smak pieczonemu mięsu.
Cenniejsze od złota ...
Bywały takie czasy, gdy dla tych pachnących kawałków liści, nasion i kory ryzykowano życie gdyż były cenniejsze od złota. Z ich powodu wybuchały wojny, a kolejni śmiałkowie odkrywali nowe lądy.
Przyprawy a komplementy ...
Greckie słowo "aroma" oznacza "przyprawa".
Dlatego określenie "pachniesz tymiankiem" było i jest nadal wielkim komplementem.
Cebula - susz a 120 g
Cebulę suszoną można długo przechowywać i nie zepsuje się a w wyrobach nie będzie gazowała tak szybko jak cebula świeża. W II wojnie światowej, opary cebuli były stosowane w celu zmniejszenia bólu i przyspieszenia gojenie się ran żołnierzy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Ziele angielskie a 120 g
Przyprawa o przyjemnym korzennym aromatem przypominającym zapach i smak: goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej, kardamonu, gorczycy i pieprzu. Żołnierze rosyjscy ziele angielskie wkładali do butów ...
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin