Peklowanie i "dosmaczanie" wędzonek
- metoda peklowania "na mokro"


dla Waszej wygody

Sól peklująca "Peklosmaczek W"której proponujemy użyć do peklowania wszystkich mięs przeznaczonych na wędzonki, a także do niektórych rodzai "prasowanek" (wyroby
z "szynkowara"),
zawiera już niezbędne  składniki smakowe (np. seler, pietruszka ...)


Wszystkie receptury opisane w "plikach do pobrania" załączonych do opisu soli peklującej "Peklosmaczek W" (także inne receptury np. kiełbas, pasztetów, smalczyków itp. ) są przygotowane na 5 kg farszu surowego
         lub ugotowanego (dot. pasztetów, salcesonu)


 jakie naczynia użyć do peklowania ... 

  • do peklowania należy użyć naczynia plastikowego, kamionkowego, emaliowanego lub ze stali nierdzewnej (nigdy z blachy ocynkowanej, miedzianej, mosiężnej)
  • pojemność naczynia 8 - 10 litrów
    (pojemność gwarantująca, że mięso będzie swobodnie otoczone solanką).

kilka słów o peklowaniu wędzonek - "na mokro" ...

  • mięso lub inny użyty surowiec umyć w wodzie
  • przygotowaną solanką (wg. opisu "pekosmaczek W")
    mięso nastrzyknąć strzykawką lekarską na różnych głębokościach
    (ok. 25 nastrzyknięć).
  • włożyć nastrzyknięte mięso do naczynia, zalać resztą solanki,
    przykryć talerzykiem obciążonym np. słojem z wodą
    tak aby całe mięso znajdowało się pod solanką.
  • w czasie peklowania naczynie z mięsem należy przetrzymywać
    w lodówce lub w chłodnym pomieszczeniu w temp. nie wyższej jak 12 st.C
  • co pewien czas (raz na ok. 12 godzin) należy przełożyć mięso tak
    aby górne warstwy znalazły się na dole naczynia.
  • peklowanie zakończyć po ok. 48 godzinach gdy peklujemy metodą nastrzykową
    a po 96 godzinach metodą zalewową (bez nastrzyku)
  • następnie mięso dobrze opłukać w zimnej wodzie potem rozłożyć na siatce
    lub kijach wędzarniczych aby wolna solanka wydostała się z wędzonki
    (czas ociekania ok. 12 godzin w chłodnym miejscu)
  • mięso opłukać ponownie w zimnej wodzie
    a w przypadku zbyt dużego zasolenia mięso moczyć w wodzie
    i co kilka godzin wymieniać wodę.

Jak zrobić swojską wędzonkę? - "kosmiczny" skrót technologii wykonania

  • zawieszanie mięsa na wędzonki na kijach wędzarniczych w wędzarni
  • osuszanie powierzchni zapeklowane mięsa w gorącym powietrzu
  • wędzenie dymem ciepłym lub zimnym 
  • pieczenie w dymie lub gotowanie w wodzie
  • studzenie

zobacz także:                        - Strzykawki, igły
- Wędzarnie, grille, kije
- Wagi, pojemniki, miarki


 

Przyprawy - wędzonki

Dobry Smak Złota Rybka Dobry Smak Złota Rybka
Producent: Sekwens
Cena:

5,50 zł

Cena netto: 5,09 zł

zobacz więcej
  • nowość
Peklosmaczek K a 80 g Peklosmaczek K a 80 g
Producent: Sekwens
Cena:

3,50 zł

Cena netto: 3,24 zł

zobacz więcej
Peklosmaczek W a 1000 g Peklosmaczek W a 1000 g
Producent: Sekwens
Cena:

24,00 zł

Cena netto: 22,22 zł

zobacz więcej
Kiełbasa - wiejska (Turbo Smak EN) a 50 g Kiełbasa - wiejska (Turbo Smak EN) a 50 g
Producent: Sekwens
Cena:

5,00 zł

Cena netto: 4,63 zł

zobacz więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl