Szpryce - nazywane także napychaczami lub nadziewarkami

Są to urządzenia do napełniania jelit (zw. osłonkami, flakami, „szczewami”…) farszem (mieszanina mięsa, tłuszczu, wody, soli i przypraw) w wyniku czego otrzymujemy różne wyroby (kiełbasy, kiszki, kaszanki, pasztety itp.).


"Napychanie" farszu do jelit  można dokonywać ...

… bez urządzeńnajtaniej ale czy najprościej ?

Za pomocą trzech palców rąk: kciuka, wskazującego i środkowego.
Kiedyś właśnie tak napychano farsz do „kiszek” zwierzęcych.
Taki wyrób nazywano i obecnie nazywa się „palcówką”.

… za pomocą maszynki ręcznej do mielenia mięsa …

Dokupujemy lejek plastikowy odpowiedni do rodzaju posiadanej maszynki
i już mamy szprycę (nadziewarkę) gotową do pracy.
Wadą tego systemu jest to, że do napełniania potrzebne są trzy ręce:
jedną ręką kręcimy korbą, drugą popychamy i nakładania farszu do gardzieli
... a trzecią (?)  podtrzymujemy napełnione jelito.  

… za pomocą różnego rodzaju szpryc (nadziewarek):
    pionowych, poziomych, ręcznych i elektrycznych

Zaletą szpryc (nadziewarek) jest to, że do pracy wystarczą tylko dwie ręce,
ponieważ farsz przesuwa za nas ślimak umieszczony w cylindrze. 


Lejki do szpryc  

Najczęściej lejki do szpryc znajdują się w zestawie i nie musimy ich kupować oddzielnie.  
Lejki do maszynek ręcznych do mielenia mięsa, dokupuje się oddzielnie.

Szpryce (nadziewarki), lejki

Sortuj wg: ▲ Nazwa produktu | Cena
Profesjonalna nadziewarka (szpryca) do kiełbas
Cena: 566,00 zł
 Profesjonalna nadziewarka (szpryca) do kiełbas

Profesjonalna ręczna madziewarka do kiełbas, polecana do użytku domowego, jaki i małej gastronomii. Wyposażona w 4 lejki, silikonowy tłok z odpowietrznikiem i przekładnie o dwóch prędkościach napełniania. Nadziewarka, która będzie nam służyć na długie lata...

  • nowość
Nadziewarka (szpryca) do kiełbas pozioma- poj. 4 kg
Cena: 279,00 zł
szt.
 Nadziewarka (szpryca) do kiełbas pozioma- poj. 4 kg

Ręczna pozioma  nadziewarka do kiełbas o pojemności 4,00 kg. „Chińszczyzna" ale z górnej półki: stal nierdzewna, farsz nie wydostaje się spod tłoka, łatwe napełnianie... 4 lejki w komplecie, mocowana do stołu dwoma uchwytami.

  • nowość
Nadziewarka (szpryca) do kiełbas pionowa- poj. 4 kg i 5,5 kg
Cena: 210,00 zł
Nadziewarka (szpryca) do kiełbas pionowa- poj. 4 kg i 5,5 kg

Pionowa nadziewarka o pojemn. 3 kg lub 5,5 kg. Lejki (różne średnice) w komplecie. Wykonana ze stali nierdzewnej. Użyteczna także dla gastronomii.

Nadziewarka (szpryca) do kiełbas pozioma - poj. 2,5 kg
Cena: 86,40 zł
szt.
Nadziewarka (szpryca) do kiełbas pozioma - poj. 2,5 kg

Ręczna pozioma  nadziewarka do napełniania jelit farszem kiełbasianym o pojemności 2,50 kg. Wykonana z wysokiej jakości aluminium odpornego na korozję. Montowana do stołu za pomocą przyssawki. W komplecie zestaw lejków plastikowych.

Lejki do maszynek ręcznych - plastikowe
Cena: 9,50 zł
Lejki do maszynek ręcznych - plastikowe

Lejki plastikowe do napełniania farszem mięsnym jelit wieprzowych naturalnych oraz jelit sztucznych o średnicy powyżej 36 mm. Nie nadają się do napełniania farszem jelit baranich. W ofercie lejki do maszynek ALFA nr. 32-22-10-8-5

Lejki do nadziewarek (szpryc) kpl. 3 szt
Cena: 12,00 zł
szt.
Lejki do nadziewarek (szpryc) kpl. 3 szt

Uniwersalne lejki plastikowe do napełniania farszem mięsnym jelit naturalnych oraz jelit sztucznych o średnicy powyżej 18 mm.

Promocje

Sklep jest w trybie podglądu

© tradismak 2013.

Wszelkie prawa zastrzeżone.

Sklep internetowy Shoper.pl