Teoria wędzenia w pigułce ...

Prawie wszystkie wyroby na samym końcu "lądują" w wędzarni...


Każdy domowy masarz powinien wiedzieć,
że wbrew obiegowej opinii
tutaj obowiązują także "żelazne" zasady dotyczące:


"opału":

zawsze używamy drewno z drzew liściastych (w całości lub rozdrobnione)
drewno z drzew iglastych daje ostry i szczypiący smak

drewno musi być bardzo suche i czyste (wykluczone zagrzybienie i pleśń)
moczenie następuje dopiero tuż przed wędzeniem


etapów wędzenia:

suszenie - ok. 2 - 5 godzin, aż powierzchnia będzie sucha lekko szeleszcząca
(gorące powietrze, bez dymu, uchylone drzwiczki wędzarni i otwarty szyber)

wędzenie - ok. 3 godzin - do kilkunastu dni
(drewno lub zrębki - trociny moczymy, zmniejszamy przepływ dymu)

pieczenie - ok. 2 - 4 godzin, aż do osiągnięcia temp. wewnątrz wyrobu 72 st.C
(drewno suche lub zrębki - trociny, bez dymu, uchylone drzwiczki paleniska, otwarty szyber)


wędzenie w dymie zimnym  (ok. 22st.C)
trwa długo ale wyrób będzie trwalszy, ciemniejszy i nasycony dymem.

wędzenie w dymie gorącym  (ok. 45st.C)
trwa krótko a wyrób będzie mniej trwały, jaśniejszy i mało nasycony dymem.


zobacz także:
Wędzarnie, grille, kije,
Przyprawy - wędzonki

Zrębki wędzarnicze

Zrębki wędzarnicze - 1,5 - 2 mm OWOCOWE !!! Zrębki wędzarnicze - 1,5 - 2 mm OWOCOWE !!!
Producent: producent z UE
Cena:

10,50 zł

Cena netto: 8,54 zł

zobacz więcej
  • nowość
Zrębki wędzarnicze - 3 - 5 mm OWOCOWE Zrębki wędzarnicze - 3 - 5 mm OWOCOWE
Producent: producent z UE
Cena:

10,50 zł

Cena netto: 8,54 zł

zobacz więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl