Kociołek żeliwny
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.
Kociołek żeliwny o pojemności 7 l.
Często zdarza się, że szukamy pomysłu kulinarnego żeby zaskoczyć rodzinę i znajomych przy okazji grillowania.
Karczek, kiełbaski, krupnioki, drób ... wszystko to już było, jest sprawdzone, smakowało...ale chcemy czegoś nowego, lekkiego i przede wszystkim zdrowego.
Wychodzimy Państwu naprzeciw !!!
Dania z kociołka żeliwnego to nie nowy trend, ale sprawdzony od wieków przepis przygotowywania potraw wieloskładnikowych, w prosty i nie wymagający uwagi sposób.
Przepis na potrawę z ulubionych składników:
- Wybieramy ulubione warzywa, jarzyny, oraz mięso w proporcjach nam odpowiadających
- Obrabiamy składniki (obieramy skórki, kroimy), dobieramy odpowiednie przyprawy, lub ułatwiamy sobie korzystając z naszych mieszanek przyprawowych.
- Wcześniej wygotowany kociołek wykładamy liśćmi kapusty, układamy warstwowo jarzyny, warzywa i mięso, doprawiając według upodobań.
- Warstwy mogą wystawać ponad obręcz kociołka, ponieważ podczas duszenia warzyw zmniejszą one swoją objetośc.
- Górę naszych warstw również obkładamy liśćmi kapusty, wkładamy nad żar.... i mamy od 1 - 2 godzin czasu na rozmowy z przyjaciółmi nie martwiąc się że, coś nam się przypali.
Ważne!!!
Kociołek nie należy kłaść nad żywy ogień, ponieważ powoduje on nierównomierne nagrzanie kociołka i przypalenie liści kapusty. Ponadto kociołek jest wówczas mocno okopcony i ciężko jest go domyć.
Przed pierwszym użyciem:
Kociołek należy umyć jedynie wodą, a następnie osuszyć i posmarować jego powierzchnię cienką warstwą oleju jadalnego – od wewnątrz i na zewnątrz
Następnie należy kociołek wypalić w następujący sposób:
- Kociołek wysmarować olejem, wypełnić wodą i postawić na rozpalonym ognisku, zamknąć i gotować ok. 30 minut.
- Po tym czasie pozostawić kociołek do wystygnięcia, w między czasie ostrożnie przemywając jego ścianki gorącą wodą przy pomocy ściereczki na kijku lub drewnianej łyżce (Uwaga! Kociołek będzie bardzo gorący!).
Lub
- do kociołka wlać 1 L oleju i wypalać przez 30 minut. W trakcie procesu olej zmieni barwę.
Uwaga! Nie należy podczas wypalania kociołka tym sposobem dolewać do niego większej ilości oleju lub wody! Proces wypalania należy zaś stale kontrolować i nie pozostawiać kociołka bez opieki, gdyż olej może z niego wyciec i się zapalić.
Konserwacja kociołka
Nigdy nie używamy środków chemicznych i detergentów !!!
Myjemy tylko wodą, a później konserwujemy całość z zewnątrz i wewnątrz nacierając olejem roślinnym.
Nie zamykamy pokrywką gdy kociołek jest nieużywany, by cała wilgoć mogła odparować.
Przed każdorazowym użyciem kociołka z żeliwa upewnij się, czy jest on naoliwiony. Przed przygotowaniem w nim potrawy sprawdź, czy jego wewnętrzna i zewnętrzna powierzchnia nie jest sucha, czy została dokładnie zabezpieczona olejem.
Wymiary
Wymiary:
1. Kociołek:
- Ø wew. 25,5 cm
- pojemność 7 l
- wysokość z pokrywą, bez nóżek 31 cm
2. nóżki:
- wysokość 14 cm
- Ø rozstawu 32 cm
3. wymiary całkowite:
- wysokość 45 cm
- Ø 32 cm
- grubość ścianki ok 1 cm.
- waga 11,6 kg