Kociołek żeliwny

kociolek-zeliwny-mysliwski-7-l-pan-kociol-330501.webp
  • nowość
Dostępność: brak towaru
Wysyłka w: 48 godzin
Cena brutto: 250,00 zł 250.00
Cena netto: 203,25 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 3.06
Producent: producent z UE
Kod produktu: 3691

Opis

Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.


 Kociołek żeliwny o pojemności 7 l.

Często zdarza się, że szukamy pomysłu kulinarnego żeby zaskoczyć rodzinę i znajomych  przy okazji grillowania.
Karczek, kiełbaski, krupnioki, drób ... wszystko to już było, jest sprawdzone, smakowało...ale chcemy czegoś nowego, lekkiego i przede wszystkim zdrowego.

Wychodzimy Państwu naprzeciw !!!
Dania z kociołka żeliwnego
to nie nowy trend, ale sprawdzony od wieków przepis przygotowywania potraw wieloskładnikowych, w prosty i nie wymagający uwagi sposób.


Przepis na potrawę z ulubionych składników:

  1. Wybieramy ulubione warzywa, jarzyny, oraz mięso w proporcjach nam odpowiadających
  2. Obrabiamy składniki (obieramy skórki, kroimy), dobieramy odpowiednie przyprawy, lub ułatwiamy sobie korzystając z naszych mieszanek przyprawowych.
  3. Wcześniej wygotowany kociołek wykładamy liśćmi kapusty, układamy warstwowo jarzyny, warzywa i mięso, doprawiając według upodobań.
  4. Warstwy mogą wystawać ponad obręcz kociołka, ponieważ podczas duszenia warzyw zmniejszą one swoją objetośc.
  5. Górę naszych warstw również obkładamy liśćmi kapusty, wkładamy nad żar.... i mamy od 1 - 2 godzin czasu na rozmowy z przyjaciółmi nie martwiąc się że, coś nam się przypali.

Ważne!!!
Kociołek nie należy kłaść nad żywy ogień, ponieważ powoduje on nierównomierne nagrzanie kociołka i przypalenie liści kapusty. Ponadto kociołek jest wówczas mocno okopcony i ciężko jest go domyć.


Przed pierwszym użyciem:

Kociołek należy umyć jedynie wodą, a następnie osuszyć i posmarować jego powierzchnię cienką warstwą oleju jadalnego – od wewnątrz i na zewnątrz 

Następnie należy kociołek wypalić w następujący sposób:

  • Kociołek wysmarować olejem, wypełnić wodą i postawić na rozpalonym ognisku, zamknąć i gotować ok. 30 minut.
  • Po tym czasie pozostawić kociołek do wystygnięcia, w między czasie ostrożnie przemywając jego ścianki gorącą wodą przy pomocy ściereczki na kijku lub drewnianej łyżce (Uwaga! Kociołek będzie bardzo gorący!).

Lub

  • do kociołka wlać 1 L oleju i wypalać przez 30 minut. W trakcie procesu olej zmieni barwę.

Uwaga! Nie należy podczas wypalania kociołka tym sposobem dolewać do niego większej ilości oleju lub wody! Proces wypalania należy zaś stale kontrolować i nie pozostawiać kociołka bez opieki, gdyż olej może z niego wyciec i się zapalić.


Konserwacja kociołka

Nigdy nie używamy środków chemicznych i detergentów !!!
Myjemy tylko wodą, a później konserwujemy całość z zewnątrz i wewnątrz nacierając olejem roślinnym.
Nie zamykamy pokrywką gdy kociołek jest nieużywany, by cała wilgoć mogła odparować.

Przed każdorazowym użyciem kociołka z żeliwa upewnij się, czy jest on naoliwiony. Przed przygotowaniem w nim potrawy sprawdź, czy jego wewnętrzna i zewnętrzna powierzchnia nie jest sucha, czy została dokładnie zabezpieczona olejem.


Wymiary

Wymiary:

1. Kociołek:

  •   Ø wew. 25,5 cm
  •   pojemność 7 l
  •   wysokość z pokrywą, bez nóżek 31 cm

2. nóżki:

  •   wysokość 14 cm
  •   Ø rozstawu 32 cm

3. wymiary całkowite:

  •   wysokość 45 cm
  •   Ø 32 cm
  • grubość ścianki ok 1 cm.
  • waga 11,6 kg
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl