Garnek NISKI do gotowania słoików z pokrywką

  • nowość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 154,00 zł 154.00
Cena netto: 125,20 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 4.5
Producent: producent z UE
Kod produktu: 368

Opis

 Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.


Garnek NISKI do gotowania słoików z pokrywką

Garnek z rusztem, zgrabny, łatwy do mycia,  trwały (stal nierdzewna !), wygodny, 
do gotowania małych słoików (do wys. 10 cm) z kiełbasą, pasztetem, mielonką, kaszanką, salcesonem. Mieści się na kuchni domowej gazowej, elektrycznej
(nie zalecana kuchnia indukcyjna)

Uwaga, słoiki, wieczka i etykiety można dokupić w naszym sklepie ponieważ nie stanowią one kompletu oferowanego w niniejszej ofercie.


Garnek 600x180x110   

Dane techniczne:

Wysokość (głębokość) wewnętrzna (bez rusztu):        - 11,20 cm
Wysokość (głębokość) wewnętrzna (z rusztem):           - 9,40 cm

Wysokość zewnętrzna z pokrywą i uchem                          - 16,22 cm
Długość wewnętrzna                                                              - 59,50 cm
Długość zewnętrzna (z uszami)                                             - 66,70 cm
Szerokość wewnętrzna                                                         - 16,30 cm
Szerokość zewnętrzna                                                              - 19,00 cm  

Garnek pomieści jednorazowo:

Słoiki a 280 ml z pokrywką - 10 szt. (słoiki te są w naszej w ofercie)
Słoiki z 350 ml z pokrywką -  8 szt. (słoiki te są w naszej w ofercie)    


Garnek 450x150x100  

Dane techniczne:

Wysokość (głębokość) wewnętrzna (bez rusztu):        - 10,20 cm
Wysokość (głębokość) wewnętrzna (z rusztem):           - 9,20 cm

Wysokość zewnętrzna z pokrywą i uchem                         - 15,22 cm
Długość wewnętrzna                                                             - 44,10 cm
Długość zewnętrzna (z uszami)                                            - 51,20 cm
Szerokość wewnętrzna                                                        - 14,00 cm
Szerokość zewnętrzna                                                             - 16,20 cm 

Garnek pomieści jednorazowo:

Słoiki a 280 ml z pokrywką - 5 szt. (słoiki te są w naszej w ofercie)
Słoiki z 350 ml z pokrywką -  4 szt. (słoiki te są w naszej w ofercie)

(uwaga po zapakowaniu słoików a 350 ml,
pokrywa lekko odstaje tworząc szczelinę ok. 3 mm)


Porady domowego masarza ...

Dlaczego ten garnek ?

Przed zakupem zawsze rodzi się pytanie:
Czy przypadkiem ten garnek nie będzie „dekoracją” w mojej kuchni?
Przecież słoiki z kiełbasą będę gotował/a 2 x w miesiącu!  

Odpowiadam:

Garnek ten można wykorzystywać do różnych czynności:
- do gotowania słoików z zaprawami jesiennymi (soki, dżemy, powidła, ogórki itp.)
- do gotowania ryb i delikatnych mięs, które wymagają ostrożnego wyjęcia z garnka
  aby się nie uszkodziły. Ruszt z rybą lub mięsem można wyjąć z garnka za pomocą
  dwóch uchwytów
- do gotowania ziemniaków a także warzyw na parze
- do gotowania mięs (ruszt zapobiega przywarciu mięs do dna)
- do gotowania różnych potraw tak samo jak w każdym innych garnku okrągłym (!)


Taki długi ten garnek,
czy zmieści się na mojej kuchni ?

Oczywiście, sprawdziliśmy.
Najwygodniej ustawić garnek po przekątnej na dwóch palnikach.
Ale jeżeli obok szafka jest równa lub niższa od kuchni garnek swobodnie wchodzi na dwa palniki obok siebie.

Podpowiedź :
- warto kupić ganek większy 600x180x110, ponieważ w nim zmieszczą się wszystkie słoiki z ilością farszu podawaną w naszych recepturach

– vide: http://blog.tradismak.pl/


Jak długo i ile razy gotować słoiki z wyrobami mięsnymi
aby długo wytrzymały i nie zepsuły się? 

Trzykrotna pasteryzacja (gotowanie w wodzie) po około 60 minut z przerwami co 24 godziny zabezpieczy wyrób nawet na 12 miesięcy, pod warunkiem, że słoiki będą przechowywane w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.

Wklęsłe wieczko oznacza, że wyrób jest dobry.
Wybrzuszenie wieczka to niebezpieczeństwo zatrucia (!!!)

Kolejność czynności użytkowania garnka:

- włożyć ruszt na dno garnka
- ustawić na nim słoiki zamknięte wieczkiem
  (brzegi słoika powinny być czyste i nie wyszczerbione a wieczko nowe)
- wlać zimną wodę do wysokości 2,5 cm poniżej wieczka
- podgrzewać intensywnie (garnek nie nadaje się do kuchni indukcyjnej)
  gdy woda zawrze zmniejszyć podgrzewanie na najmniejszy zakres
  i od tego momentu podgrzewać 60 minut
- wyjąć słoiki, pozostawić je w kuchni w temperaturze pokojowej
   (nie chować do lodówki!)
- po 24 godzinach powtórnie zagotować
  i znowu przechować je w temperaturze pokojowej,
- po 24 do 48 godzinach powtórzyć czynności z gotowaniem,
  ale tym razem po ich przestudzeniu należy schować je
  do chłodnego i ciemnego pomieszczenia (może być także lodówka).

GOTOWE !    

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl