Garnek NISKI do gotowania słoików z pokrywką
towar niedostępny

Opis
Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.
Garnek NISKI do gotowania słoików z pokrywką
Garnek z rusztem, zgrabny, łatwy do mycia, trwały (stal nierdzewna !), wygodny,
do gotowania małych słoików (do wys. 10 cm) z kiełbasą, pasztetem, mielonką, kaszanką, salcesonem. Mieści się na kuchni domowej gazowej, elektrycznej
(nie zalecana kuchnia indukcyjna)
Uwaga, słoiki, wieczka i etykiety można dokupić w naszym sklepie ponieważ nie stanowią one kompletu oferowanego w niniejszej ofercie.
Garnek 450x150x100
Dane techniczne:
Wysokość (głębokość) wewnętrzna (bez rusztu): - 10,20 cm
Wysokość (głębokość) wewnętrzna (z rusztem): - 9,20 cm
Wysokość zewnętrzna z pokrywą i uchem - 15,22 cm
Długość wewnętrzna - 44,10 cm
Długość zewnętrzna (z uszami) - 51,20 cm
Szerokość wewnętrzna - 14,00 cm
Szerokość zewnętrzna - 16,20 cm
Garnek pomieści jednorazowo:
Słoiki a 280 ml z pokrywką - 5 szt. (słoiki te są w naszej w ofercie)
Słoiki z 350 ml z pokrywką - 4 szt. (słoiki te są w naszej w ofercie)
(uwaga po zapakowaniu słoików a 350 ml,
pokrywa lekko odstaje tworząc szczelinę ok. 3 mm)
Porady domowego masarza ...
Dlaczego ten garnek ?
Przed zakupem zawsze rodzi się pytanie:
Czy przypadkiem ten garnek nie będzie „dekoracją” w mojej kuchni?
Przecież słoiki z kiełbasą będę gotował/a 2 x w miesiącu!
Odpowiadam:
Garnek ten można wykorzystywać do różnych czynności:
- do gotowania słoików z zaprawami jesiennymi (soki, dżemy, powidła, ogórki itp.)
- do gotowania ryb i delikatnych mięs, które wymagają ostrożnego wyjęcia z garnka
aby się nie uszkodziły. Ruszt z rybą lub mięsem można wyjąć z garnka za pomocą
dwóch uchwytów
- do gotowania ziemniaków a także warzyw na parze
- do gotowania mięs (ruszt zapobiega przywarciu mięs do dna)
- do gotowania różnych potraw tak samo jak w każdym innych garnku okrągłym (!)
Taki długi ten garnek,
czy zmieści się na mojej kuchni ?
Oczywiście, sprawdziliśmy.
Najwygodniej ustawić garnek po przekątnej na dwóch palnikach.
Ale jeżeli obok szafka jest równa lub niższa od kuchni garnek swobodnie wchodzi na dwa palniki obok siebie.
Podpowiedź :
- warto kupić ganek większy 600x180x110, ponieważ w nim zmieszczą się wszystkie słoiki z ilością farszu podawaną w naszych recepturach
– vide: http://blog.tradismak.pl/
Jak długo i ile razy gotować słoiki z wyrobami mięsnymi
aby długo wytrzymały i nie zepsuły się?
Trzykrotna pasteryzacja (gotowanie w wodzie) po około 60 minut z przerwami co 24 godziny zabezpieczy wyrób nawet na 12 miesięcy, pod warunkiem, że słoiki będą przechowywane w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.
Wklęsłe wieczko oznacza, że wyrób jest dobry.
Wybrzuszenie wieczka to niebezpieczeństwo zatrucia (!!!)
Kolejność czynności użytkowania garnka:
- włożyć ruszt na dno garnka
- ustawić na nim słoiki zamknięte wieczkiem
(brzegi słoika powinny być czyste i nie wyszczerbione a wieczko nowe)
- wlać zimną wodę do wysokości 2,5 cm poniżej wieczka
- podgrzewać intensywnie (garnek nie nadaje się do kuchni indukcyjnej)
gdy woda zawrze zmniejszyć podgrzewanie na najmniejszy zakres
i od tego momentu podgrzewać 60 minut
- wyjąć słoiki, pozostawić je w kuchni w temperaturze pokojowej
(nie chować do lodówki!)
- po 24 godzinach powtórnie zagotować
i znowu przechować je w temperaturze pokojowej,
- po 24 do 48 godzinach powtórzyć czynności z gotowaniem,
ale tym razem po ich przestudzeniu należy schować je
do chłodnego i ciemnego pomieszczenia (może być także lodówka).
GOTOWE !