Garnek WYSOKI do gotowania słoików z pokrywką

Garnki, miski, chochle
132.9
PLN
Garnek WYSOKI do gotowania słoików z pokrywką
Garnek WYSOKI do gotowania słoików z pokrywką
  • nowość
in_stock
Dostępność:
na wyczerpaniu
Wysyłka w:
3 dni
Cena: 132,90 zł
Cena netto: 108,05 zł
szt.
Ocena:
(Ilość ocen: 1)
Kod produktu:

384

Producent:
producent z UE

 Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.


Garnek WYSOKI do gotowania słoików z pokrywką

Wysoki garnek o średnicy 30 cm, emaliowany, bardzo pojemny do gotowania małych słoików i dużych słoi z kiełbasą, pasztetem, mielonką, kaszanką, salcesonem, przetworami warzywnymi ale także do gotowania wyrobów z prasek („Singiel”, „Duet”, „Tercet”). Mieści się na kuchni domowej! 

Uwaga, słoiki, wieczka i etykiety można dokupić w naszym sklepie ponieważ nie stanowią one kompletu oferowanego w niniejszej ofercie.

WAŻNE !!! Przed włożeniem słoików lub praski do zagotowania, należy na dno garnka ułożyć ścierkę, lub specjalną podkładkę dystansową.Podkładka dystansowa widoczna na zdjęciu nie jest w komplecie.


Dane techniczne:

Wysokość (głębokość) wewnętrzna                                  - 26,00 cm
Wysokość zewnętrzna z pokrywą szklaną                        - 32,50 cm
Średnica zewnętrzna z brzegiem                                      - 34,00 cm
Pojemność                                                                     - 20,00 litrów

Uwaga: Kolor garnka jest uzależniony od aktualnej dostawy
i nie zawsze będzie taki sam jak na załączonych zdjęciach


Garnek pomieści jednorazowo:

Słoiki a 280 ml z pokrywką (są w ofercie) - 7 szt. lub 21 szt. w trzech warstwach
Słoiki a 350 ml z pokrywką (są w ofercie) - 7  szt. lub 14 szt. w dwóch warstwach
Słoiki ok. 900 ml z pokrywką - 7  szt.


Porady domowego masarza ...

Dlaczego ten garnek ?

Przed zakupem zawsze rodzi się pytanie:
Czy przypadkiem ten garnek nie będzie „dekoracją” w mojej kuchni?
Przecież słoiki z kiełbasą będę gotował/a 2 x w miesiącu!  

Odpowiadam:

Garnek ten można wykorzystywać do różnych czynności:

- do mieszania składników np. do wyrobu kiełbas
- do gotowania wyrobów z prasek (szynkowara): „Singiel”, „Duet”, „Tercet” (!)
- do gotowania słoików z zaprawami jesiennymi (soki, dżemy, powidła, ogórki itp.)
- do gotowania ziemniaków
- do gotowania różnych potraw a nawet bielizny przeznaczonej do prania

 

Jak długo i ile razy gotować słoiki z wyrobami mięsnymi
aby długo wytrzymały i nie zepsuły się? 

Trzykrotna pasteryzacja (gotowanie w wodzie) po około 60 minut z przerwami co 24 godziny zabezpieczy wyrób nawet na 12 miesięcy, pod warunkiem, że słoiki będą przechowywane w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. Wklęsłe wieczko oznacza, że wyrób jest dobry. Wybrzuszenie wieczka to niebezpieczeństwo zatrucia (!!!)

Kolejność czynności użytkowania garnka:

- włożyć na dno garnka ścierkę, lub specjalny ruszt.
- ustawić słoiki zamknięte wieczkiem (brzegi słoika przed zamknięciem
   powinny być czyste i nie wyszczerbione a wieczko nowe)
- wlać zimną wodę do wysokości 2,5 cm poniżej wieczka (pierwszej warstwy)
- przykryć pokrywą
  (szklana pokrywa ma dziurkę przez którą będzie ulatniał się nadmiar pary)
- podgrzewać intensywnie gdy woda zawrze zmniejszyć podgrzewanie
  na najmniejszy zakres i od tego momentu podgrzewać 60 minut
- wyjąć słoiki, pozostawić je w kuchni w temp. pokojowej (bez lodówki!)
- po 24 godzinach powtórnie zagotować i znowu przetrzymać je w temp. pokojowej,
- po 24 do 48 godzinach powtórzyć czynności z gotowaniem, ale tym razem
  po ich przestudzeniu należy schować je do chłodnego i ciemnego pomieszczenia
  (może być także lodówka). GOTOWE !

Sklep jest w trybie podglądu

© tradismak 2013.

Wszelkie prawa zastrzeżone.

Sklep internetowy Shoper.pl