Jelita naturalne wieprzowe 26/28 kostka a 20 mb

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena brutto: 20,00 zł 20.00
Cena netto: 20,00 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 4.4
Producent: -
Kod produktu: 126

Opis

Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.


Jelita naturalne niekalibrowane tzw. "króciaki" o nieregularnej długości.
Doskonale nadające się do wyrobów domowych
produkowanych w małych ilościach.

Nie wymagają dzielenia długich odcinków na pojedyncze kawałki,
mniej ulegają zaplątaniu w czasie moczenia (ważne dla początkujących masarzy).


Długość całkowita jelit (głęboko zasolonych) w opakowaniu (kostce): 20 mb  

Kaliber: niekalibrowane ok. 26/30 mm (po napełnieniu ok. 36 mm)
(różnice w średnicy to kilka milimetrów - nieistotne w domowym wyrobie)

Zużycie: 1,5 ÷ 2 mb / kg kiełbasy (pęczek wystarczy na 13 ÷ 10 kg kiełbasy)

Przygotowanie jelit przed nadzianiem (napełnieniem) farszem: 
- przepłukać ciepłą wodą cały pęczek zmieniając kilkakrotnie wodę,
- potem moczyć pęczek w ciepłej wodzie min. 30 minut,
- a na końcu "przelać" (przepłukać) ciepłą wodą  każdy odcinek jelita. 

Gdy zostaną jelita po produkcji - jak je przechować bezpiecznie ?

Jelita należy obsuszyć w ściereczce,
wymieszać z dużą ilością soli i włożyć do woreczka a najlepiej do słoika.
W takim stanie w lodówce można przetrzymywać jelita nawet 2 lata
(oczywiście, wyłącznie na własną odpowiedzialność).

NIE WOLNO ZAMRAŻAĆ !

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl