Lejki do nadziewarek (szpryc) kpl. 3 szt
Opis
Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.
Lejki plastikowe do napełniania (nadziewania) farszem mięsnym:
- jelit naturalnych oraz jelit sztucznych o średnicy powyżej 18 mm.
Wymiary lejka (zobacz także galerię):
- długość całkowita od kołnierza do końca lejka
150mm (dot. wszystkich lejków)
- długość robocza, na którą można zakładać jelito
148 mm (dot. wszystkich lejków)
- średnica końcówki lejka wewnętrzna (wylotu farszu):
mały – 13 mm ; średni – 17 mm; duży – 21 mm
- średnica końcówki lejka zewnętrza (wylotu farszu):
mały – 17 mm ; średni – 21 mm; duży – 25 mm
- średnica nasady lejka (mierzona zaraz za kołnierzem):
mały – 26 mm ; średni – 26 mm; duży – 29 mm
- średnica kołnierza lejka
39 mm (dot. wszystkich lejków)
Porady domowego masarza ...
Do jakich nadziewarek (szpryc) pasują te lejki ?
Mimo, że te lejki nazwaliśmy „uniwersalne"
niestety bez drobnych przeróbek nie pasują do wszystkich nadziewarek (szpryc).
Bez przeróbek pasują do: nadziewarek ręcznych poziomych (są w naszej ofercie)
oraz do nadziewarek tzw. „kolankowych" (nie mamy ich w ofercie).
Do innych nadziewarek, maszynek itp. można ich użyć
ale należy własnym sposobem dopasować kołnierz do wylotu gardzieli nadziewarki.
Czy lejek mały umożliwia napełnianie jelit baranich ?
Oczywiście, ale ... bardzo ważna jest średnica zakupionych jelit (bywają różne).
Jeżeli ich średnica jest powyżej 18 mm to bez problemu można naciągnąć takie jelito na lejek.
WAŻNE - nie zapominaj !!
Mięso nigdy nie może być zmielone na sitku większym od użytego lejka.
Dlatego, że taki farsz nie "przeciśnie" się przez lejek !
Przykład:
lejek mały – sitko (średnica dziurki) nie większe jak 10 mm;
lejek średni – sitko (średnica dziurki) nie większe jak 13 mm:
lejek duży – sitko (średnica dziurki) nie większe jak 16 mm: