Peklosmaczek W a 1000 g

Peklosól, saletra ...
15
PLN
Peklosmaczek W a 1000 g
Peklosmaczek W a 1000 g
in_stock
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w:
5 dni
Cena: 15,00 zł
Cena netto: 12,20 zł
szt.
* - Pole wymagane
Ocena:
(Ilość ocen: 41)
Kod produktu:

204

Producent:
Sekwens

Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.


Sól peklująca - mieszanina soli kuchennej i azotynu sodu (nitrytu) 


Skład mieszanki: Peklosól (sól, azotyn sodu - substancja konserwująca),
aromaty (SELER, pietruszka), suszony hydrolizat białkowy (zawiera SOJĘ),
cukier,
aromat (białko SOJOWE), wzmacniacz smaku - glutaminian monosodowy ,
ekstrakt drożdżowy.


Dawkowanie: 10 - 20 gram na 1 kg mięsa (farszu)  lub innej potrawy

Opakowanie a 1000 gram jest najmniejszym opakowaniem, ponieważ
aby zapeklować 5 kg mięsa potrzeba od 300 - 600 gram peklosmaczku W


Mieszanka soli peklującej (sól kuchenna+nitryt)
z dodatkami smakowymi do peklowania mięs na mokro.

dla Waszej wygody ...

"Peklosmaczek W" to sól, która zawiera już
niezbędne  składniki smakowe (np. seler, pietruszka ...)
aby gotowy wyrób miał już swój charakter wędzonki.

Mimo, że w recepturach  ("pliki do pobrania") podajemy składniki do wywaru smakowego (liść laurowy, ziele angielskie, czosnek) nie są one konieczne. Wywar w/w ma za zadanie tylko dodatkowo "dosmaczyć" wędzonkę.

Szczegółowe receptury - zobacz "pliki do pobrania "


Mięso zapeklowane tą metodą (mokrą) można użyć do:
wędzonek, niektórych kiełbas, "prasowanek" (wyroby z "szynkowara"), salcesonów, golonek, rolad
 i innych wyrobów mięsnych.


dawkowanie ...

Ilość użytego "peklosmaczku W"
do sporządzenia solanki na 5 kg wędzonki
zależy od zawartości tłuszczu w mięsie:

chude, delikatne mięsa - polędwice, filet z kurczaka
- 0,300 kg peklosmaczku W + 2,7 litra wody z wywarem 

średnio tłuste mięsa - karkówka, boczek chudy
- 0,450 kg peklosmaczku W + 2,55 litra wody z wywarem 

tłuste mięsa - boczek tłusty, podgardle, pachwina
- 0,600 kg peklosmaczku W + 2,40 litra wody z wywarem 

Szczegółowe receptury - zobacz "pliki do pobrania "


czas peklowania ...

Peklowanie trwa od 48 do 96 godzin
w temp. 5 - 12 st.C i jest ono uzależnione od:

- temperatury otoczenia (im wyższa temperatura - peklowanie krótsze)
- rozdrobnienia mięsa (im mniejsze rozdrobnienie - peklowanie krótsze).
- rodzaju peklowania mokrego (zalewowe - 48 godzin; zalewowo - nastrzykowe - 96 godzin)
- rodzaju użytego mięsa (im mięso bardziej tłuste - peklowanie dłuższe)

Mięso dobrze zapeklowane będzie miało trwałą barwę
czerwoną - także po ugotowaniu lub pieczeniu. 

Szczegółowe receptury - zobacz "pliki do pobrania "


Na każdym oryginalnym opakowaniu znajduje się:
skład mieszanki, zastosowanie, dawkowanie, nazwa producenta, termin przydatności do spożycia (należy spożyć do ... )
Na żądanie kupującego załączamy "specyfikację produktu"


  Zapraszamy do zakupu i życzymy smacznego !


kliknij na załączony dokument "pliki do pobrania"
zawierający przykładowe receptury, w których użyto tej mieszanki 
a dowiesz się jak można samemu wykonać własne mięsne smakołyki

Pliki do pobrania:

Produkty powiązane

Siatka do wędzonek - "Standard" a 1mb Siatka do wędzonek - "Standard" a 1mb

Siatka zbudowana z wysokiej jakości "sznurka - przędzy" i gumek ściągających. Mocna, odporna na wysokie temperatury (można piec wyroby w piekarniku). 1 mb wystarczy nawet na ok 12 kg wyrobu !

Cena: 1,80 zł

Siatka do wędzonek - "RETRO" a 1mb Siatka do wędzonek - "RETRO" a 1mb

Siatka wędliniarska o dużych oczkach imitująca ręczne sznurowanie wędzonek (szynek, baleronów i innych wyrobów mięsnych) przeznaczonych do wędzenia, gotowania lub pieczenia (do temp. 225 st.C)

Cena: 2,20 zł

Peklosmaczek K a 80 g Peklosmaczek K a 80 g

Sól peklująca (sól kuchenna + nitryt) do peklowania mięs na sucho: kiełbas, "prasowanek", salcesonów, golonek, rolad i innych wyrobów mięsnych.

Cena: 3,00 zł

Zrębki wędzarnicze - 3 - 5 mm Zrębki wędzarnicze - 3 - 5 mm

Zrębki (3 - 5 mm) do wędzarni z paleniskiem tradycyjnym. Różne gatunki drzew: liściaste i owocowe.

Cena: 6,50 zł

Turbo Smak AN a 40 g Turbo Smak AN a 40 g

Mieszanka (baza smakowa) o zdecydowanym smaku, dość pikantna z odrobiną czosnku wyśmienita do kiełbas oraz do "prasowanek" tzn. wyrobów wykonanych za pomocą praski (szynkowara) 

Cena: 4,50 zł

Dobry Smak Sułtańska a 40 g Dobry Smak Sułtańska a 40 g

Aromatyczna i smaczna kompozycja przypraw z dużą ilością czosnku niedźwiedziego. Wyroby doprawione tą mieszanką są czosnkowe ale jest to czosnek, który nie powoduje wzdęć.

Cena: 6,20 zł

Dobry Smak Sekretna a 40 g Dobry Smak Sekretna a 40 g

Mieszanka aromatycznych przypraw i ziół, które w medycynie ludowej określane są afrodyzjakami. Lubczyk, pietruszka, czosnek i inne razem stanowią one ponad 90% zawartości tej smakowitej o tajemniczym smaku mieszanki. 

Cena: 6,20 zł

Zestaw promocyjny "Singiel" Zestaw promocyjny "Singiel"

Szynkowar to sprytne urządzenie, dzięki któremu szybko i łatwo można zrobić własną wędlinę w domowych warunkach. Zestaw promocyjny zawiera szynkowar Singiel o pojemności 900g wraz z termometrem, przyprawami i mieszanką peklującą.

 

Cena: 124,00 zł 127,10 zł

Sklep jest w trybie podglądu

© tradismak 2013.

Wszelkie prawa zastrzeżone.

Sklep internetowy Shoper.pl