Słoik szklany a 350 ml

  • nowość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena brutto: 2,80 zł

Cena regularna:

2.80
Cena netto: 2,28 zł

Cena regularna:

ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 2.89035
Producent: producent z UE
Kod produktu: 366

Opis

Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.


Słoik szklany zakręcany
– wysoki (do wyrobów krojonych)

- zamykany wieczkiem (zwanym także zakrętką, zakrywką, pokrywką) "twist" o śr. 82 mm
  o pojemności "praktycznej" 250 – 280 gram.

Zakup wyłącznie zgrzewkami -1 zgrzewka to 8 szt

Uwaga, wieczka i etykiety można dokupić w naszym sklepie
ponieważ nie stanowią one kompletu oferowanego w niniejszej ofercie.


 Porady domowego masarza ...

Dlaczego akurat ten słoik
do wyrobów smarownych? 

ZALETY:
Od kiedy znaleźliśmy ten słoik zaraz się w nim zakochaliśmy.
Kapitalnie sprawdza się do przetworów krojonych - dlaczego ? … 
bo ma:
- równą powierzchnię wewnętrzną – ułatwia to wyjmowanie wyrobu w całości
- szeroką gardziel - ułatwia napełnienie oraz "wydobycie" wyrobu do spożycia
- mała pojemność - nie musimy natychmiast zjadać dużych porcji
- wygoda - małe opakowania mniej ważą
  a więc np. na wycieczkę można zabrać kilka rodzai własnych smakołyków

WADY:
- zbyt głęboki
– w przypadku zapakowania do niego wyrobów smarownych,
  (w przypadku smalcu trudno się dostać do usmażonej cebulki i skwarek,
  które najczęściej zalegają na dnie słoika)  

Do wyrobów przeznaczonych do smarowania (pasztety, smalce, dżemy) polecamy „słoik szklany a 250 ml”- dlaczego ? dowiecie się czytając „poradę domowego masarza” do tego słoika


Jakie wyroby można "zapakować" do słoika ?

Praktycznie każdy wyrób nadaje się do umieszczenia go w słoiku.
Są to pasztety, kiełbasy, mielonki itp.

Aby wyrób "słoikowy" nie był zbyt "płony" trzeba zwiększyć zawartość  soli i przypraw o ok. 20% w stosunku do podanego dawkowania w recepturach wyrobów nie pakowanych do słoika.

Aby wyrób był trwały na długo,
należy przestrzegać następujących zasad:

- po włożeniu farszu (mięsa) do słoika należy dokładnie odtłuścić brzeg gardzieli,
- dokładnie zakręcić słój wieczkiem niezdeformowanym (najlepiej nowym),
- pasteryzować (gotować we wrzącej wodzie) trzy razy ok. 60 minut w odstępach 24 godzinnych.

Wklęsłe wieczko (po wystudzeniu) oznacza,
że wyrób jest dobrze zabezpieczony przed zepsuciem.


W czym , jakim naczyniu gotować słoje?

Słoje można gotować w każdym ganku, który ma na dnie dystans (ażurową podkładkę, lub ręcznik albo grubą warstwę papieru)

Proponujemy jednak zakupić w naszym sklepie wypróbowany, bardzo zgrabny garnek ze stali nierdzewnej z wyjmowanym ażurowym dnem. Garnek ten pomieści do 10 sztuk słoików a 250 ml lub 8 szt. a 350 ml czyli ok. 2,3 kg farszu mięsnego.

Dla tych którzy lubią duże „produkcje” lub chcą
w tym samym garnku zagotować np. duże słoje z ogórkami 
proponujemy garnek wysoki emaliowany. 

Zobacz w menu: 
„Garnki, miski, chochle” – „garnek NISKI do gotowania słoików”
„Garnki, miski, chochle” – „garnek WYSOKI do gotowania słoików”


Jak oznakować słoiki ?

Ostatnią ważną czynnością jest oznakowanie słoików, po to aby po np. kilkumiesięcznym przechowywaniu można było wiedzieć co się w nim znajduje i kiedy został napełniony.

Każdy sobie radzi różnie: jedni piszą flamastrami, inni przyklejają kartkę papieru taśmą itd… itd..

My przygotowaliśmy dla Was bardzo estetyczne etykiety samoprzylepne. Wystarczy długopisem napisać nazwę wyrobu, datę oraz miejsce wykonania, oderwać etykietę i przykleić ją na słoiku. Zobacz w menu: „Foremki, woreczki, słoje” – „Etykiety na słoiki”   


 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl