TUBOWANE Jelita baranie 23/25 a 91mb

Jelita, osłonki - naturalne
48
PLN
TUBOWANE Jelita baranie 23/25 a 91mb
TUBOWANE Jelita  baranie 23/25 a 91mb
  • nowość
in_stock
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w:
5 dni
Cena: 48,00 zł
Cena netto: 45,71 zł
szt.
Ocena:
(Ilość ocen: 2)
Kod produktu:

125_20150_20170822133408

Producent:
-

Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.


Jeśli lubisz ,,domowej roboty" frankfuterki, kabanosy i inne pyszności w cienkich jelitach baranich, ale widmo splątanych i pękających jelit podczas naciągania na lejek, skutecznie Cię zniechęcają - mamy to czego potrzebujesz !!!

Jelita baranie TUBOWANE - czyli jelita naciągnięte już na rurkę !!!

Teraz wystarczy, że jelita przeciągniesz na najcieńszy lejek z nadziewarki i już możesz rozpocząć produkcję własnych kabanosów, frankfuterek i innych cienkich kiełbasek.

Jelita tubowane posiadają wiele zalet:

  • unikamy splątania jelit,
  • nie tracimy czasu na żmudne rozplątywanie supełków,
  • nie musimy szukać końcówek - tak jak to bywa w jelitach pęczkowanych,
  • jelita są już rozciągnięte, więc bez problemu naciągniemy je na lejek o średnicy 15 mm,
  • niewykorzystana część nadal pozostaje na rurce

 
Przygotowanie jelit przed nadzianiem (napełnieniem) farszem:

  1. Jelita zanurzone są w solance, dlatego też warto je dzień wcześniej zanurzyć w czystej, letniej wodzie - aby pozbyć się nadmiaru soli.  Jeśli nie mamy tak dużego naczynia, rurkę z jelitami możemy przeciąć na odpowiadające nam części.
  2. Kolejnym krokiem jest przelanie (,,przepłukanie") rurki z jelitami letnią wodą. Dzięki temu pozbędziemy się resztek soli i ułatwimy sobie ściąganie jelit. 
  3. Aby naciągnąć na lejek wystarczy zgiąć końcówkę rurki (tak aby weszła do lejka) i przeciągnąć jelito bezpośrednio na lejek nadziewarki.

    Można też ściągnąć kawałek jelita z rurki i naciągnąć na lejek z nadziewarki. Jelita są na tyle rozciągnięte, że nie powinno nam to przysporzyć większych trudności. 

Długość całkowita jelit: 91 mb - rozdzielone na 4 rurki po około 22-24 m.

Kaliber: 23/25 EX (Ø ok. 20 mm po napełnieniu)

Zużycie: 4 ÷ 4,5 mb / kg kiełbasy (pęczek wystarczy na 22 ÷ 20 kg kiełbasy)


Gdy zostaną jelita po produkcji - jak je przechować bezpiecznie ?

WAŻNE
Jelita należy przechowywać  tak aby cały czas były zanurzone w solance, w przeciwnym razie mogą obeschnąć i przylepić się do rurki.

Rurki z jelitami możemy przyciąć do odpowiadających nam rozmiarów i następnie ułożyć w worku, zalać solanką i mocno związać, tak aby solanka nam nie wyciekła.
Jelita można również przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku (np. o pojemności 1 l) wypełnionym solanką.

NIE WOLNO ZAMRAŻAĆ ! 

Promocje



Zestaw promocyjny "Duet" Zestaw promocyjny "Duet" 133,00 zł 147,10 zł

Zestaw promocyjny "Singiel" Zestaw promocyjny "Singiel" 124,00 zł 127,10 zł

Zestaw promocyjny "Słoikowa" Zestaw promocyjny "Słoikowa" 79,00 zł 89,98 zł
Sklep jest w trybie podglądu

© tradismak 2013.

Wszelkie prawa zastrzeżone.

Sklep internetowy Shoper.pl