TUBOWANE Jelita baranie 23/25 a 91mb

Jelita, osłonki - naturalne
48
PLN
TUBOWANE Jelita baranie 23/25 a 91mb
TUBOWANE Jelita  baranie 23/25 a 91mb
  • nowość
in_stock
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w:
5 dni
Cena: 48,00 zł
Cena netto: 45,71 zł
szt.
Ocena:
(Ilość ocen: 1)
Kod produktu:

125_20150_20170822133408

Producent:
-

Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.


Jeśli lubisz ,,domowej roboty" frankfuterki, kabanosy i inne pyszności w cienkich jelitach baranich, ale widmo splątanych i pękających jelit podczas naciągania na lejek, skutecznie Cię zniechęcają - mamy to czego potrzebujesz !!!

Jelita baranie TUBOWANE - czyli jelita naciągnięte już na rurkę !!!

Teraz wystarczy, że jelita przeciągniesz na najcieńszy lejek z nadziewarki i już możesz rozpocząć produkcję własnych kabanosów, frankfuterek i innych cienkich kiełbasek.

Jelita tubowane posiadają wiele zalet:

  • unikamy splątania jelit,
  • nie tracimy czasu na żmudne rozplątywanie supełków,
  • nie musimy szukać końcówek - tak jak to bywa w jelitach pęczkowanych,
  • jelita są już rozciągnięte, więc bez problemu naciągniemy je na lejek o średnicy 15 mm,
  • niewykorzystana część nadal pozostaje na rurce

 
Przygotowanie jelit przed nadzianiem (napełnieniem) farszem:

  1. Jelita zanurzone są w solance, dlatego też warto je dzień wcześniej zanurzyć w czystej, letniej wodzie - aby pozbyć się nadmiaru soli.  Jeśli nie mamy tak dużego naczynia, rurkę z jelitami możemy przeciąć na odpowiadające nam części.
  2. Kolejnym krokiem jest przelanie (,,przepłukanie") rurki z jelitami letnią wodą. Dzięki temu pozbędziemy się resztek soli i ułatwimy sobie ściąganie jelit. 
  3. Aby naciągnąć na lejek wystarczy zgiąć końcówkę rurki (tak aby weszła do lejka) i przeciągnąć jelito bezpośrednio na lejek nadziewarki.

    Można też ściągnąć kawałek jelita z rurki i naciągnąć na lejek z nadziewarki. Jelita są na tyle rozciągnięte, że nie powinno nam to przysporzyć większych trudności. 

Długość całkowita jelit: 91 mb - rozdzielone na 4 rurki po około 22-24 m.

Kaliber: 23/25 EX (Ø ok. 20 mm po napełnieniu)

Zużycie: 4 ÷ 4,5 mb / kg kiełbasy (pęczek wystarczy na 22 ÷ 20 kg kiełbasy)


Gdy zostaną jelita po produkcji - jak je przechować bezpiecznie ?

WAŻNE
Jelita należy przechowywać  tak aby cały czas były zanurzone w solance, w przeciwnym razie mogą obeschnąć i przylepić się do rurki.

Rurki z jelitami możemy przyciąć do odpowiadających nam rozmiarów i następnie ułożyć w worku, zalać solanką i mocno związać, tak aby solanka nam nie wyciekła.
Jelita można również przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku (np. o pojemności 1 l) wypełnionym solanką.

NIE WOLNO ZAMRAŻAĆ !

 

 

Opinie o produkcie (0)

Promocje

Sklep jest w trybie podglądu

© tradismak 2013.

Wszelkie prawa zastrzeżone.

Sklep internetowy Shoper.pl