Wędzarnia balkonowa -RODZINNA





Opis
Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.
Uniwersalna domowa wędzarnia z głęboką brytfanna, wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej.
Dzięki trzem rusztom i dwóm palnikom jest idealna do przygotowywania pysznych dań dla całej rodziny.
Pozwala szybko i bez trudu uwędzić drób i inne ulubione rodzaje mięs, ryby oraz sery.
Wędzarnia wyposażona jest w termometr, który ułatwia uzyskanie i utrzymanie optymalnej temperatury wędzenia.
Urządzenie zasilane jest paliwem żelowym, dostępnym również w naszym sklepie.
Wędzarnia składa się z:
- wysokiej brytfanny
- dwa palniki
- osłony do gaszenia palników
- metalowa osłona palników
- tacka okapową na tłuszcz
- 3 ruszty
- pokrywa z wbudowanym termometrem w zakresie 0-100 C
- metalowe uchwyty
Wymiary:
Długość: 41,7 cm
Szerokość: 26,5 cm
Wysokość: 26,2 cm
Jako źródło ciepła w wędzarni stosuje się bezwonne i bezzapachowe paliwo żelowe, które daje odpowiednią moc grzewczą, nie zwiększając swej objętości jak inne paliwa np. denaturat.
Żel umieszcza się w specjalnych palnikach poza komora wędzarniczą.
Palniki posiadają regulację płomienia, co umożliwia zwiększenie lub zmniejszenie temperatury w komorze wędzarniczej.
Sposób użycia:
1. W zagłębieniu na dnie brytfanny równomiernie należy rozłożyć zrębki - w taki sposób, by tworzyły płaską warstwę, lub niskie kopczyki nad palnikami.
2. Zrębki należy delikatnie zwilżyć wodą, aby nie uległy zbyt szybko spaleniu, a dawały jedynie dym wędzarniczy.
3. Na zrębkach umieścić tackę okapową na tłuszcz
4. W palnikach umieścić paliwo, a następnie je rozpalić. Przykryć wędzarnię pokrywą z termometrem i odczekać ok. 3 min. aż delikatnie się nagrzeje.
5. Paliwo powinno być dobrze rozpalone, należy unikać zbyt dużego płomienia aby nie spalić naszych wyrobów.
6. Nasze produkty do wędzenia, należy położyć na dolnym ruszczcie, tak aby w najmniejszym stopniu miał on kontakt z ściankami wędzarni.
7. Należy pamiętać, że im mniejsza odległość od paleniska, tym wyższa staje się temperatura wędzenia.