Worki foliowe
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.
Worki foliowe to opakowanie, które zabezpiecza wyrób przed zepsuciem, wysuszeniem lub zmianą smaku i zapachu.
Worki z naszej oferty - do czego można je użyć ?
do pakowania próżniowego:
26x16 cm: 3 szt kiełbasek o długości do 20 cm (śląska, parówkowa, myśliwska ...)
22x18 cm: 4 szt kiełbasek o długości do 15 cm, 1 szt słoik a 280 ml (są w naszej ofercie)
30x18 cm: 4 szt kiełbasek o długości do 23 cm, 1 szt wianek kiełbasy np. jałowcowej
także do wyrobów z prasek
30x30 cm: wyrób z prasek "Singiel", "Duo", "Tercet"
30x45 cm: wyrób z praski "Kwartet" - ten worek jest dostępny wyłącznie na zamówienie
Idealne byłoby mieć paczkowarkę próżniową ale gdy jej brak,
także woreczki foliowe przydadzą się w "warsztacie" domowego masarza.
W woreczkach można:
zamrażać w zamrażarce
(folia ochrania przed wysuszeniem, zmianą smaku i zapachu)
- wstępnie przygotowany surowiec, który będzie potrzeby w innym czasie
- wyrób gotowy (kiełbasy, wędzonki i inne wyroby, które zawierają małą ilość wody!)
gotować w wodzie
(folia zapobiega wypłukiwaniu przypraw, soli z wyrobu, zmniejsza ubytki)
- golonki lub inne mięsa z przyprawami (worek ściśle zawiązać)
- wyroby z prasek
(nie ma potrzeby używać worka do prasek ze stali kwasoodpornej
ale użycie worka znacznie zmniejsza ubytek wody i wyroby te są bardziej soczyste)
przechowywać bez chłodzenia
(folia zapobiega ubytkowi aromatów i przenikaniu wzajemnym różnych wonnych surowców)
- towary sypkie (cukier, mąkę, sól itp)
- przyprawy (worek ściśle zawiązać aby przyprawy nie utraciły aromatu)
przechowywać po usunięciu powietrza i "zaspawaniu" worka
(folia pozbawiona powietrza i w nim zawartych bakterii przedłuża znacznie trwałość wyrobu)
- każdy wyrób po "odpowietrzeniu" w urządzeniu (paczkowarce)
można przechowywać w lodówce nawet do 21 dni a po zamrożeniu do kilku miesięcy
Porady domowego masarza ...
Kiedy nie wolno przetrzymywać
wyroby lub surowiec w worku foliowym ?
Jeżeli wyrób lub surowiec przebywa powyżej 24 godzin w worku foliowym nie zamkniętym próżniowo, nawet gdy jest przechowywany w lodówce,
ulega przyspieszonemu zepsuciu
(zmiana barwy, smaku i zapachu).
Pamiętaj!
gdy masz zamiar dłużej przetrzymywać wyrób lub surowiec w worku foliowym
to zapakuj go próżniowo lub zamroź w zamrażarce .
Jak rozmrażać
aby wyrób smakował jakby świeżo zrobiony ?
Przestrzegaj zawsze "żelaznej zasady":
Zamrażaj bardzo szybko a rozmrażaj bardzo powoli.
Informacje dodatkowe:
- unikaj zamrażania wyrobów z dużą ilością wody
wyroby (szynki, balerony i inne) "nawodnione"
po rozmrożeniu mają konsystencję namoczonej gąbki.
Wyroby z własnej, domowej produkcji (mało nawodnione)
zamrożone i rozmrożone będą zawsze takie same !