Zrębki wędzarnicze - 1,5 - 2 mm OWOCOWE !!!
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.
Zrębki wędzarnicze
(drobne kawałki drewna: 1,5 - 2 mm) przeznaczone przede wszystkim do wędzarni elektrycznych
(np. typu "Borniak" ), oraz w innych gdzie grubsze kawałki zrębek nie są zalecane, bądź całkowicie się nie spalają.
Zrębki to nie trociny !
Trociny powstają w czasie przecinania, heblowania drewna w stolarniach i mają kształt wiórów.
Zrębki natomiast są produkowane w specjalnych urządzeniach
(zrębiarkach - rębakach), które tną drewno na regularne kawałeczki.
Zrębki wytwarzane są w 100% z drewna drzew liściastych i owocowych pozyskanych z terenów ekologicznie czystych.
Poddawane one są u producenta obróbce suszenia w temperaturze 250 – 400oC,
która likwiduje zarodniki pleśni i grzybów oraz drobnoustrojów w masie drzewnej.
Zrębki posiadają pozytywne opinie Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego
i Państwowego Inspektoratu Sanitarnego oraz aktualne badania z Głównego Instytutu Górnictwa.
Na nasze zlecenie firma produkująca zrębki pakuje ilości detaliczne
na zaopatrzenie małych odbiorców (ale z duża pasją) czyli Was - domowych masarzy.
Rodzaj użytych zrębek do wędzenia
a kolor i smak wędzonek
Buk – olcha - w naszej ofercie
Zrębki z drewna bukowego i olchowego wytwarzają dym o trwałej i zdecydowanej barwie od ciemnego brązu do wiśniowego uzależnionego od rodzaju wędzonego mięsa.Idealna, uniwersalna i najbardziej popularna mieszanka drewna do wędzenia mięs czerwonych (wieprzowych, wołowych, baranich), ryb i drobiu.
Jabłoń - w naszej ofercie
Zrębki z drewna jabłoni wytwarzają bardzo łagodny dym z subtelnym owocowym i lekko słodkim posmakiem.
Szczególnie polecany do drobiu, barwi skórkę drobiu na kolor ciemnobrązowy.
Grusza -w naszej ofercie
Zrębki z drewna gruszy wytwarzają bardzo łagodny dym, a wędząc nimi uzyskamy w trakcie wędzenia kolor czerwonego wina.
Szczególnie polecane do wędzenia drobiu.
Śliwa -w naszej ofercie
Zrębki z śliwy, nadają nutkę słodkości, oraz lekkiego owocowego zapachu i pięknego połysku. Idealnie nadaje się do wyrobów z wieprzowiny, a polędwiczki, schaby, boczki i żeberka nabierają w takim dymie wyjątkowego smaku i aromatu. Idealna również do wędzenia kiełbas grubych i cienkich.
Czereśnia - w naszej ofercie
Zrębki z drewna czereśni wytwarzają bardzo łagodny dym o smaku owocowym lekko gorzkim ale bardzo przyjemnym i równie tajemniczym zapachem. Uwędzone mięso uzyskuje barwę czerwonego wina o zapachu owocowym.
Szczególnie polecany do wędzenia drobiu, ryb słodkowodnych i serów.
Gwarancja:
przyjemnego aromatu, trwałego koloru, delikatnego smaku
oraz powtarzalności efektu wędzenia produktów.
Porady domowego masarza ...
Jak przygotować zrębki
aby uzyskać intensywny gęsty dym w komorze z paleniskiem tradycyjnym?
(Uwaga!
do wędzarni elektrycznych np. "Borniak" i dymogeneratorów dymu zimnego
używa się zrębek suchych - bez moczenia !)
Odmierzyć 4 części zrębek, dodać 1 część wody.
Dokładnie wymieszać i pozostawić na ok 20 minut.
Przysypać rozżarzone drewno (lub brykiet) w taki sposób
aby dochodziła do paleniska odrobina powietrza.
Ja także uwierzyłem znajomemu stolarzowi ...
Kiedyś zostałem obdarowany kilkoma workami trocin przez znajomego stolarza,
który przysięgał, że pochodzą one wyłącznie z drewna drzew liściastych.
Niestety po uwędzeniu cała kiełbasa była do wyrzucenia.
Okazało się, że Pan stolarz potem przypomniał sobie,
że wyheblował tylko jedną deskę lakierowaną.
A ja miałem pecha, że trafiłem akurat na trociny z tej jednej deski!
Dlatego NIGDY nie używam trocin
tylko zrębki przygotowane przez profesjonalistów !