Szpryce - nazywane także napychaczami lub nadziewarkami
Są to urządzenia do napełniania jelit (zw. osłonkami, flakami, „szczewami”…) farszem (mieszanina mięsa, tłuszczu, wody, soli i przypraw) w wyniku czego otrzymujemy różne wyroby (kiełbasy, kiszki, kaszanki, pasztety itp.).
"Napychanie" farszu do jelit można dokonywać ...
… bez urządzeń… najtaniej ale czy najprościej ?
Za pomocą trzech palców rąk: kciuka, wskazującego i środkowego.
Kiedyś właśnie tak napychano farsz do „kiszek” zwierzęcych.
Taki wyrób nazywano i obecnie nazywa się „palcówką”.
… za pomocą maszynki ręcznej do mielenia mięsa …
Dokupujemy lejek plastikowy odpowiedni do rodzaju posiadanej maszynki
i już mamy szprycę (nadziewarkę) gotową do pracy.
Wadą tego systemu jest to, że do napełniania potrzebne są trzy ręce:
jedną ręką kręcimy korbą, drugą popychamy i nakładania farszu do gardzieli
... a trzecią (?) podtrzymujemy napełnione jelito.
… za pomocą różnego rodzaju szpryc (nadziewarek):
pionowych, poziomych, ręcznych i elektrycznych
Zaletą szpryc (nadziewarek) jest to, że do pracy wystarczą tylko dwie ręce,
ponieważ farsz przesuwa za nas ślimak umieszczony w cylindrze.
Lejki do szpryc
Najczęściej lejki do szpryc znajdują się w zestawie i nie musimy ich kupować oddzielnie.
Lejki do maszynek ręcznych do mielenia mięsa, dokupuje się oddzielnie.
Profesjonalna nadziewarka do kiełbas PIONOWA 5 kg
Profesjonalna ręczna nadziewarka do kiełbas, polecana do użytku domowego, jaki i małej gastronomii. Wyposażona w 4 lejki, silikonowy tłok z odpowietrznikiem i przekładnie o dwóch prędkościach napełniania. Nadziewarka, która będzie nam służyć na długie lata...
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Nadziewarka (szpryca) do kiełbas pozioma- poj. 3 kg
Ręczna pozioma nadziewarka do kiełbas o pojemności 4,00 kg. „Chińszczyzna" ale z górnej półki: stal nierdzewna, farsz nie wydostaje się spod tłoka, łatwe napełnianie... 4 lejki w komplecie, mocowana do stołu dwoma uchwytami.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 3 dni
Nadziewarka (szpryca) do kiełbas pionowa 3 kg
Pionowe nadziewarki o pojemności 3 kg . Lejki (różne średnice) w komplecie. Wykonana ze stali nierdzewnej. Użyteczna także dla gastronomii.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Nadziewarka (szpryca) do kiełbas pionowa 4 kg
Pionowe nadziewarki o pojemności 4 kg. Lejki (różne średnice) w komplecie. Wykonana ze stali nierdzewnej. Użyteczna także dla gastronomii.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Nadziewarka (szpryca) do kiełbas pionowa 5 kg
Pionowe nadziewarki o pojemności 5 kg. Lejki (różne średnice) w komplecie. Wykonana ze stali nierdzewnej. Użyteczna także dla gastronomii.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Lejki do maszynek ręcznych - plastikowe
Lejki plastikowe do napełniania farszem mięsnym jelit wieprzowych naturalnych oraz jelit sztucznych o średnicy powyżej 36 mm. Nie nadają się do napełniania farszem jelit baranich. W ofercie lejki do maszynek ALFA nr. 32-22-10-8-5
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Lejki do nadziewarek (szpryc) kpl. 3 szt
Uniwersalne lejki plastikowe do napełniania farszem mięsnym jelit naturalnych oraz jelit sztucznych o średnicy powyżej 18 mm.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin