Szpryce - nazywane także napychaczami lub nadziewarkami
Są to urządzenia do napełniania jelit (zw. osłonkami, flakami, „szczewami”…) farszem (mieszanina mięsa, tłuszczu, wody, soli i przypraw) w wyniku czego otrzymujemy różne wyroby (kiełbasy, kiszki, kaszanki, pasztety itp.).
"Napychanie" farszu do jelit można dokonywać ...
… bez urządzeń… najtaniej ale czy najprościej ?
Za pomocą trzech palców rąk: kciuka, wskazującego i środkowego.
Kiedyś właśnie tak napychano farsz do „kiszek” zwierzęcych.
Taki wyrób nazywano i obecnie nazywa się „palcówką”.
… za pomocą maszynki ręcznej do mielenia mięsa …
Dokupujemy lejek plastikowy odpowiedni do rodzaju posiadanej maszynki
i już mamy szprycę (nadziewarkę) gotową do pracy.
Wadą tego systemu jest to, że do napełniania potrzebne są trzy ręce:
jedną ręką kręcimy korbą, drugą popychamy i nakładania farszu do gardzieli
... a trzecią (?) podtrzymujemy napełnione jelito.
… za pomocą różnego rodzaju szpryc (nadziewarek):
pionowych, poziomych, ręcznych i elektrycznych
Zaletą szpryc (nadziewarek) jest to, że do pracy wystarczą tylko dwie ręce,
ponieważ farsz przesuwa za nas ślimak umieszczony w cylindrze.
Lejki do szpryc
Najczęściej lejki do szpryc znajdują się w zestawie i nie musimy ich kupować oddzielnie.
Lejki do maszynek ręcznych do mielenia mięsa, dokupuje się oddzielnie.
1 050,00 zł
Cena netto: 853,66 zł
240,00 zł
Cena netto: 195,12 zł
15,00 zł
Cena netto: 12,20 zł