Szpryce - nazywane także napychaczami lub nadziewarkami

Są to urządzenia do napełniania jelit (zw. osłonkami, flakami, „szczewami”…) farszem (mieszanina mięsa, tłuszczu, wody, soli i przypraw) w wyniku czego otrzymujemy różne wyroby (kiełbasy, kiszki, kaszanki, pasztety itp.).


"Napychanie" farszu do jelit  można dokonywać ...

… bez urządzeńnajtaniej ale czy najprościej ?

Za pomocą trzech palców rąk: kciuka, wskazującego i środkowego.
Kiedyś właśnie tak napychano farsz do „kiszek” zwierzęcych.
Taki wyrób nazywano i obecnie nazywa się „palcówką”.

… za pomocą maszynki ręcznej do mielenia mięsa …

Dokupujemy lejek plastikowy odpowiedni do rodzaju posiadanej maszynki
i już mamy szprycę (nadziewarkę) gotową do pracy.
Wadą tego systemu jest to, że do napełniania potrzebne są trzy ręce:
jedną ręką kręcimy korbą, drugą popychamy i nakładania farszu do gardzieli
... a trzecią (?)  podtrzymujemy napełnione jelito.  

… za pomocą różnego rodzaju szpryc (nadziewarek):
    pionowych, poziomych, ręcznych i elektrycznych

Zaletą szpryc (nadziewarek) jest to, że do pracy wystarczą tylko dwie ręce,
ponieważ farsz przesuwa za nas ślimak umieszczony w cylindrze. 


Lejki do szpryc  

Najczęściej lejki do szpryc znajdują się w zestawie i nie musimy ich kupować oddzielnie.  
Lejki do maszynek ręcznych do mielenia mięsa, dokupuje się oddzielnie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl