Nadziewarka (szpryca) do kiełbas pozioma- poj. 3 kg
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.
Ręczna pozioma nadziewarka o pojemności 4,00 kg.
do napełniania jelit farszem kiełbasianym
Szkoda, że nie ma na rynku nadziewarek ze stali nierdzewnej dobrej jakości,
które mogły by konkurować także ceną z chińskimi wyrobami.
Dlatego skazani jesteśmy na te z dalekiego wschodniego kraju.
Oferowana nadziewarka została zaprojektowana w Austrii a wykonana ? … prawdopodobnie na dalekim wschodzie, taka „chińszczyzna” ale z górnej półki.
Konstrukcja ze stali nierdzewnej została na nowo przeprojektowana - poprawiona, tym razem farsz nie wydostaje się spod tłoka.
Co jest godne pochwały, lejki do tej nadziewarki są typowe (bez specjalnych zaczepów) i są dostępne (za wyjątkiem 29 mm) także w sprzedaży w naszym sklepie jako części zamienne.
Uwaga, kołnierz lejków zapasowych jest nieco mniejszy
ale nie jest to przeszkodą bo docisk śruby dostatecznie usztywni ten lejek.
W komplecie nadziewarki:
- cztery rodzaje lejka o średnicach wylotu: 17-21-25-29 mm.
- dwa uchwyty mocujące nadziewarkę do stołu
- metalowy statyw (platforma), pomalowana antykorozyjną farbą
- korba z drewnianą rączką
Wymiary
- nadziewarki (wraz z wsuniętą korbą i lejkiem):
wysokość 19,0 cm, długość 58,0 cm, szerokość 15,5 cm.
- nadziewarki (wraz z wysuniętą korbą i lejkiem):
wysokość 19,0 cm, długość 86,0 cm, szerokość 15,5 cm.
- platformy (statywu):
wysokość 2,0 cm, długość 44,0 cm, szerokość 15,5 cm.
- cylindra:
średnica 12,5 cm, długość (bez skosu) 28,5 cm.
Porady domowego masarza ...
Ustawienie stołu do nadziewania:
Jeżeli macie na tyle miejsca w swojej "pracowni" najlepiej, najwygodniej ustawić dwa stoły: wąski z zamocowaną nadziewarkę i trochę szerszy pod kątem prostym do wąskiego. Będą one tworzyć literę "L" .Taki sposób ustawienia stołów znacznie ułatwia "odbiór" już nadzianych kiełbasek i ich "odkręcanie".
Ważna uwaga dotycząca eksploatacji.
Podobnie jak przy wszystkich szprycach, należy umiejętnie dopasować gęstość wsadu [farszu] oraz wielkość kawałków mięsa. Zbyt gęsty wsad oraz duże kawały mięsa powodują iż należy użyć dużo większej siły do jego przepchnięcia. A to nosi ryzyko uszkodzenia konstrukcji w wyniku wielkiej siły nacisku!