Ręczne maszynki do mięsa i nie tylko ...

Urządzenie powszechnie używane i niezbędne w każdej kuchni, także domowego masarza.
Służy do mielenia różnych surowców oraz napełniania (nadziewania) jelit farszem.

Części składowe (podzespoły) maszynki:

  • korpusu (z uchwytem mocującym do blatu) a w nim:
    ślimak (z zamocowanym trzpieniem) osadzony w tulejce, nożyk, sitko, nakrętka.
  • korby z drewnianym uchwytem
  • śruby łączącej korbę ze ślimakiem

Więcej na temat maszynek i podzespołów przeczytasz
otwierając poszczególne opisy : maszynki, sitka, nożyki, lejki, ślimaki, trzpienie, tulejki ...

Maszynki do mięsa, części

Sortuj wg: ▲ Nazwa produktu | Cena
Maszynki ręczne do mięsa - żeliwne
Cena: 135,00 zł
Maszynki ręczne do mięsa - żeliwne

Urządzenie powszechnie używane i niezbędne w każdej kuchni, także domowego masarza. Służy do mielenia różnych surowców oraz napełniania (nadziewania) jelit farszem. Nasze maszynki nie brudzą farszu!

Sitka do maszynek ręcznych - stalowe
Cena: 16,65 zł
Sitka do maszynek ręcznych - stalowe

Sitka do maszynek to metalowe koła z wyciętymi wewnątrz otworami o różnych średnicach. Żelazna zasada mielenia: im mięsa bardziej chude tym średnica oczek (dziurek) większa, - a im mięsa bardziej tłuste i ścięgniste średnica oczek (dziurek) mniejsza.

Nożyki do maszynek ręcznych - stalowe
Cena: 15,10 zł
Nożyki do maszynek ręcznych - stalowe

Nożyki z ostrzem tnącym jednostronnie. Nożyk ma za zadanie przeciąć kawałek mięsa w poprzek a sitko wzdłuż. Nożyk zamocowany jest na trzpieniu wkręconym do ślimaka. Należy ostrzyć zawsze komplet sitek razem z nożem.

Lejki do maszynek ręcznych - plastikowe
Cena: 7,20 zł
Lejki do maszynek ręcznych - plastikowe

Lejki plastikowe do napełniania farszem mięsnym jelit wieprzowych naturalnych oraz jelit sztucznych o średnicy powyżej 36 mm. Nie nadają się do napełniania farszem jelit baranich. W ofercie lejki do maszynek ALFA nr. 32-22-10-8-5

Lejki do nadziewarek (szpryc) kpl. 3 szt
Cena: 12,00 zł
szt.
Lejki do nadziewarek (szpryc) kpl. 3 szt

Uniwersalne lejki plastikowe do napełniania farszem mięsnym jelit naturalnych oraz jelit sztucznych o średnicy powyżej 18 mm.

Ślimaki do maszynek ręcznych - żeliwne
Cena: 44,00 zł
Ślimaki do maszynek ręcznych - żeliwne

Ślimak służy do "transportu" mięsa wewnątrz korpusu maszynki: od gardzieli do nożyka i sitka. Osadzony jest w tulei a z drugiej strony ma wkręcony trzpień do mocowania nożyka i sitka. Cena kompletu:  ślimak + trzpień.

Trzpienie ślimaka do maszynek ręcznych - stalowe
Cena: 8,90 zł
Trzpienie ślimaka do maszynek ręcznych - stalowe

Trzpień stanowi integralną część ślimaka maszynki. Na trzpieniu montuje się nożyk a jego okrągła końcówka wchodzi do centralnego otworu sitka. Ten drobny element maszynki zostaje zauważony dopiero gdy nożyk zaczyna na nim "objeżdżać".

Tulejki do maszynek ręcznych - teflonowe
Cena: 4,50 zł
Tulejki do maszynek ręcznych - teflonowe

Tulejka pełni rolę łożyska i służy do sadzenia ślimaka w korpusie maszynki w ten sposób aby mógł on obracać się bez oporów.Tulejka to bardzo mały koszt ale warto ją mieć w zapasie. Zamawianie jej "ekstra" to niestety już duży koszt przesyłki.

Promocje

Zestaw promocyjny "Słoikowa" Zestaw promocyjny "Słoikowa" 79,00 zł 89,98 zł

Zestaw promocyjny "Singiel" Zestaw promocyjny "Singiel" 124,00 zł 127,10 zł



Wędzarnia cyfrowa z generatorem dymu Wędzarnia cyfrowa z generatorem dymu 2 900,00 zł 3 200,00 zł
Sklep jest w trybie podglądu

© tradismak 2013.

Wszelkie prawa zastrzeżone.

Sklep internetowy Shoper.pl