Ręczne maszynki do mięsa i nie tylko ...

Urządzenie powszechnie używane i niezbędne w każdej kuchni, także domowego masarza.
Służy do mielenia różnych surowców oraz napełniania (nadziewania) jelit farszem.

Części składowe (podzespoły) maszynki:

  • korpusu (z uchwytem mocującym do blatu) a w nim:
    ślimak (z zamocowanym trzpieniem) osadzony w tulejce, nożyk, sitko, nakrętka.
  • korby z drewnianym uchwytem
  • śruby łączącej korbę ze ślimakiem

Więcej na temat maszynek i podzespołów przeczytasz
otwierając poszczególne opisy : maszynki, sitka, nożyki, lejki, ślimaki, trzpienie, tulejki ...

Maszynki do mięsa, części

Sortuj wg: ▲ Nazwa produktu | Cena
Maszynki ręczne do mięsa - żeliwne
Cena: 135,00 zł
Maszynki ręczne do mięsa - żeliwne

Urządzenie powszechnie używane i niezbędne w każdej kuchni, także domowego masarza. Służy do mielenia różnych surowców oraz napełniania (nadziewania) jelit farszem. Nasze maszynki nie brudzą farszu!

Sitka do maszynek ręcznych - stalowe
Cena: 16,65 zł
Sitka do maszynek ręcznych - stalowe

Sitka do maszynek to metalowe koła z wyciętymi wewnątrz otworami o różnych średnicach. Żelazna zasada mielenia: im mięsa bardziej chude tym średnica oczek (dziurek) większa, - a im mięsa bardziej tłuste i ścięgniste średnica oczek (dziurek) mniejsza.

Nożyki do maszynek ręcznych - stalowe
Cena: 15,10 zł
Nożyki do maszynek ręcznych - stalowe

Nożyki z ostrzem tnącym jednostronnie. Nożyk ma za zadanie przeciąć kawałek mięsa w poprzek a sitko wzdłuż. Nożyk zamocowany jest na trzpieniu wkręconym do ślimaka. Należy ostrzyć zawsze komplet sitek razem z nożem.

Lejki do maszynek ręcznych - plastikowe
Cena: 9,50 zł
Lejki do maszynek ręcznych - plastikowe

Lejki plastikowe do napełniania farszem mięsnym jelit wieprzowych naturalnych oraz jelit sztucznych o średnicy powyżej 36 mm. Nie nadają się do napełniania farszem jelit baranich. W ofercie lejki do maszynek ALFA nr. 32-22-10-8-5

Lejki do nadziewarek (szpryc) kpl. 3 szt
Cena: 12,00 zł
szt.
Lejki do nadziewarek (szpryc) kpl. 3 szt

Uniwersalne lejki plastikowe do napełniania farszem mięsnym jelit naturalnych oraz jelit sztucznych o średnicy powyżej 18 mm.

Ślimaki do maszynek ręcznych - żeliwne
Cena: 44,00 zł
Ślimaki do maszynek ręcznych - żeliwne

Ślimak służy do "transportu" mięsa wewnątrz korpusu maszynki: od gardzieli do nożyka i sitka. Osadzony jest w tulei a z drugiej strony ma wkręcony trzpień do mocowania nożyka i sitka. Cena kompletu:  ślimak + trzpień.

Trzpienie ślimaka do maszynek ręcznych - stalowe
Cena: 8,90 zł
Trzpienie ślimaka do maszynek ręcznych - stalowe

Trzpień stanowi integralną część ślimaka maszynki. Na trzpieniu montuje się nożyk a jego okrągła końcówka wchodzi do centralnego otworu sitka. Ten drobny element maszynki zostaje zauważony dopiero gdy nożyk zaczyna na nim "objeżdżać".

Tulejki do maszynek ręcznych - teflonowe
Cena: 4,50 zł
Tulejki do maszynek ręcznych - teflonowe

Tulejka pełni rolę łożyska i służy do sadzenia ślimaka w korpusie maszynki w ten sposób aby mógł on obracać się bez oporów.Tulejka to bardzo mały koszt ale warto ją mieć w zapasie. Zamawianie jej "ekstra" to niestety już duży koszt przesyłki.

Promocje

© tradismak 2013.

Wszelkie prawa zastrzeżone.

Sklep internetowy Shoper.pl