Nastrzykiwarka ręczna do wędzonek
Opis
Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.
Solidne urządzenie służące do nastrzyku mieszaniną peklującą
różnego rodzaju mięs najczęściej przeznaczonych do wędzenia.
Nastrzykiwarka zbudowane z plastikowego szczelnego pojemnika
z zamontowaną ręczną pompką,
za pomocą której wytwarza się ciśnienie w zbiorniku z solanką.
Po naciśnięciu przycisku pod wpływem wytworzonego ciśnienia w zbiorniku,
solanka zostaje wprowadzona za pomocą igły do mięsa.
Igła osadzona w ruchomym przegubie ułatwia nastrzyk
także pod znacznym kontem w stosunku do mięsa.
Aby otworzyć zbiornik należy wyciągnąć zawór odpowietrzający
(zobacz zdjęcie w galerii).
Dane techniczne:
ciężar 0,6 kg
pojemność: 1200 ml,
podziałka co 250 ml (poziom solanki widoczny wzdłuż boku zbiornika)
Porady domowego masarza ...
Po co nastrzykiwać
skoro można moczyć mięso w solance?
Odpowiedz na to pytanie zajdziesz przy opisie: "Strzykawka do nastrzyku wędzonek"
Aby igła nie "zarosła" solą ...
Po zakończeniu nastrzyku
należy przepłukać kilkakrotnie urządzenie ciepłą czystą wodą.
Jednak to nie wystarczy ...
najlepiej ...
- odkręcić igłę z ruchomym plastikowym przegubem,
- wsunąć do igły cienki nierdzewny drucik
- i wrzucić całość do zbiornika na solankę wypełnionego czystą wodą.
Teraz możemy być spokojni, że igła nawet po długiej bezczynności
nie będzie zapchana wysuszoną solą (pozostałość po poprzednim nastrzyku).