Nożyki do maszynek ręcznych - stalowe
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.
Nożyki z ostrzem tnącym jednostronnie.
Dlatego należy zwrócić uwagę, żeby ostrza w zmontowanej maszynce przylegały zawsze ściśle do sitka!
Nożyk ma za zadanie przeciąć kawałek mięsa w poprzek a sitko wzdłuż.
Nożyk zamocowany jest na trzpieniu wkręconym do ślimaka.
Nożyki do maszynki 10 i 12 są tych samych rozmiarów
Porady domowego masarza ...
Tępe sitka i noże to utrapienie domowego masarza ...
Tępe sitko i nóż powodują zapychanie się maszynki mięsem a właściwie jego częścią ścięgnistą (błony, ścięgna, powięzie). Bardzo ważne jest aby krawędzie każdego otworu (dziurki) były zawsze ostre ponieważ mięso będzie łatwo się mieliło. Pamiętaj aby ostrzyć zawsze komplet sitek razem z nożem, który musi idealnie przylegać do sitka.
Spocony masarz ... dlaczego? - przeczytaj
W czasie długiego użytkowania może ulec zdeformowaniu trzpień ślimaka
i nożyk przy dużych obciążeniach będzie "objeżdżał" na trzpieniu.
Wówczas należy wymienić trzpień ślimaka bo mięso nie będzie dobrze zmielone a raczej będzie mocno pogniecione a masarz zaleje się potem ze zmęczenia!
Kolejność montażu maszynki.
Włóż ślimak do korpusu nałóż na niego nożyk (ostre części do przodu tak aby przylegały do sita), załóż sitko, zakręć nakrętkę, zamontuj korbę przy użyciu "motylkowej" nakrętki. - zobacz fotkę
BARDZO WAŻNE - Mycie i konserwacja
Pamiętaj, że zawsze po zakończeniu "roboty" należy cały użyty sprzęt i urządzenia
dokładnie wymyć, wysuszyć i nasmarować olejem jadalnym aby nie zardzewiał.
Oczywiście, że można kupić sprzęt ze stali nierdzewnej ale kilka a czasami kilkanaście razy droższy.
Czy warto - decyzja należy do Ciebie.
Jedno jest pewne czynności wyżej opisane w przypadku stali nierdzewnej należy wykonać w taki sam sposób.