Sitka do maszynek ręcznych - stalowe
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.
Sitka do maszynek to metalowe koła
z wyciętymi wewnątrz otworami o różnych średnicach.
Na obwodzie sitka znajduje się wyżłobienie,
które uniemożliwia obracanie się sitka w maszynce.
Żelazna zasada mielenia:
- im mięsa bardziej chude tym średnica oczek (dziurek) większa,
- im mięsa bardziej tłuste i ścięgniste średnica oczek (dziurek) mniejsza.
Co oznacza "sitko 2,5 mm"?
Ten wymiar oznacza, że sitko posiada otwory o średnicy 2,5 mm przez które przeciska się mięso wcześniej pocięte na kawałki przez zamocowany nożyk.
Co to jest "szarpak"?
Jest także sitko ale z minimalną ilością bardzo dużych otworów
(najczęściej 3 nerkowe otwory)
Dane techniczne
Sitka do maszynki ręcznej Alfa nr 32
- średnica zewnętrzna 100 mm
- otwór centralny o średnicy 12.20 mm (na trzpień ślimaka - o śr. 11,80 mm)
- dostępne w sklepie sitka o średnicy otworów w mm:
2,5-3,0-4,5-6-8-10-13-16-19-20-24-26-szarpak
Sitka do maszynki ręcznej Alfa nr 22
- średnica zewnętrzna 81 mm
- otwór centralny o średnicy 12.20 mm (na trzpień ślimaka - o śr. 11,80 mm)
- dostępne w sklepie sitka o średnicy otworów w mm:
2,5-3,0-4,5-6-8-10-13-16-19-szarpak
Sitka do maszynki ręcznej Alfa nr 10 i 12 - ten sam rozmiar sitek i noży
- średnica zewnętrzna 70 mm
- otwór centralny o średnicy 10.00 mm (na trzpień ślimaka - o śr. 9,80 mm)
- dostępne w sklepie sitka o średnicy otworów w mm:
2,5-3,0-4,5-6-8-10-13-16-18-szarpak
Sitka do maszynki ręcznej Alfa nr 8
- średnica zewnętrzna 62 mm
- otwór centralny o średnicy 9.00 mm (na trzpień ślimaka - o śr. 8,80 mm)
- dostępne w sklepie sitka o średnicy otworów w mm:
2,5-4-6-8-10-13-16-szarpak
Sitka do maszynki ręcznej Alfa nr 5
- średnica zewnętrzna 54 mm
- otwór centralny o średnicy 8.20 mm (na trzpień ślimaka - o śr. 7,80 mm)
- dostępne w sklepie sitka o średnicy otworów w mm:
2,5-4-6-8-10-13-szarpak
Porady domowego masarza ...
Tępe sitka i noże to utrapienie domowego masarza ...
Tępe sitko i nóż powodują zapychanie się maszynki mięsem a właściwie jego częścią ścięgnistą (błony, ścięgna, powięzie). Bardzo ważne jest aby krawędzie każdego otworu (dziurki) były zawsze ostre ponieważ mięso będzie łatwo się mieliło. Pamiętaj aby ostrzyć zawsze komplet sitek razem z nożem, który musi idealnie przylegać do sitka.
Kolejność montażu maszynki.
Włóż ślimak do korpusu nałóż na niego nożyk (ostre części do przodu tak aby przylegały do sita), załóż sitko, zakręć nakrętkę, zamontuj korbę przy użyciu "motylkowej" nakrętki. - zobacz fotkę w galerii
BARDZO WAŻNE - Mycie i konserwacja
Pamiętaj, że zawsze po zakończeniu "roboty" należy cały użyty sprzęt i urządzenia
dokładnie wymyć, wysuszyć i nasmarować olejem jadalnym aby nie zardzewiał.
Oczywiście, że można kupić sprzęt ze stali nierdzewnej ale kilka a czasami kilkanaście razy droższy.
Czy warto - decyzja należy do Ciebie.
Jedno jest pewne czynności wyżej opisane w przypadku stali nierdzewnej należy wykonać w taki sam sposób.