Trzpienie ślimaka do maszynek ręcznych - stalowe
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.
Trzpień stanowi integralną część ślimaka.
Oznacza to, że ślimak nie może spełniać swojej roli bez malutkiego trzpienia, na którym montuje się nożyk i sitko.
Często użytkownik nie zauważa, że w ślimaku wkręcono tę "mało znaczącą" część.
Dopiero gdy ostre "kanty" trzpienia zniszczą się a nożyk zaczyna "objeżdżać" na nim,
ten drobny element maszynki zostaje zauważony.
Średnica końcówki trzpienia która wchodzi w otwór centralny w sitku
maszynki Alfa:
nr 32 - 11,80 mm; nr 22 - 11,80 mm; nr 10 i 12 - 9,80 mm; nr 8 - 8,8 mm; 5 - 7,80 mm
Porady domowego masarza ...
Spocony masarz ... dlaczego? - przeczytaj
W czasie długiego użytkowania może ulec zdeformowaniu trzpień ślimaka
i nożyk przy dużych obciążeniach będzie "objeżdżał" na trzpieniu.
Wówczas należy wymienić trzpień ślimaka
bo mięso nie będzie dobrze zmielone a raczej będzie mocno pogniecione
a masarz zaleje się potem ze zmęczenia!
Kolejność montażu maszynki.
Włóż ślimak do korpusu nałóż na niego nożyk (ostre części do przodu tak aby przylegały do sita), załóż sitko, zakręć nakrętkę, zamontuj korbę przy użyciu "motylkowej" nakrętki. - zobacz fotkę
BARDZO WAŻNE - Mycie i konserwacja
Pamiętaj, że zawsze po zakończeniu "roboty" należy cały użyty sprzęt i urządzenia
dokładnie wymyć, wysuszyć i nasmarować olejem jadalnym aby nie zardzewiał.
Oczywiście, że można kupić sprzęt ze stali nierdzewnej ale kilka a czasami kilkanaście razy droższy.
Czy warto - decyzja należy do Ciebie.
Jedno jest pewne czynności wyżej opisane w przypadku stali nierdzewnej należy wykonać w taki sam sposób.