Wędzarnia cyfrowa z generatorem dymu
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Wędzarnia cyfrowa
z generatorem (wytwornicą) dymu
o pojemności 70 litrów (wsad ok 10 kg)
lub
o pojemności 150 l (wsad ok. 20 kg)
Wędzenie za dotknięciem palca !
Cyfrowe wędzarnie, gwarantują dokładnym i stabilnym utrzymaniem temperatury wewnątrz komory wędzarni.
Jak to działa ?
Wędzenie własnych wyrobów jest prostsze niż myślisz.
Dzięki generatorowi dymu proces wytwarzania dymu sprowadza się do przyciśnięcia guzika. Resztę wykona za Ciebie automatyka.
Drewno z zasobnika generatora transportowane jest na grzałkę, gdzie zrębki tlą się powoli wytwarzając dym. Tak uwędzone wyroby (bez płomienia i w odpowiedniej temperaturze) będą zdrowe i nie osmolone (dysponujemy badaniami Sanepid) .
Temperaturę w wędzarni możesz samodzielnie ustawić. A za pomocą sterownika cyfrowego temperatura będzie idealnie utrzymywana w środku komory.
Wędzenie podczas mrozu w zimie, czy też upałów w lecie nie będzie już miało wpływu na temperaturę wewnątrz komory.
Uniwersalne Wędzenie oferuje możliwość zarówno zimnego, jak i gorącego wędzenia, dostarczając wyjątkowego dymnego smaku. (Uwaga: Do zimnego wędzenia zalecane jest użycie przystawki do zimnego wędzenia)
Panel Sterowania SIMPLE zapewnia kompleksową kontrolę nad procesem wędzenia, umożliwiając wygodną obsługę temperatury, generatora oraz osuszacza. Intuicyjna obsługa wszystkich funkcji jest możliwa dzięki zaawansowanemu panelowi sterowania.
Precyzja Kontrolera dzięki termostatowi elektronicznemu zapewnia kontrolę temperatury do 120°C, a jego łatwa regulacja przy użyciu pokrętła sprawia, że obsługa jest łatwa i intuicyjna.
Użytkowanie i Oszczędność Energii dzięki specjalnej izolacji ściany, uszczelce silikonowej i zamknięciu magnetycznemu zapewniona jest wygoda użytkowania oraz minimalne zużycie energii.
Zalety :
- utrzymywanie stałej temperatury
W komorze będzie dokładnie taka temperatura jaką zadasz
na sterowniku - nie musisz nic dodatkowo regulować - bardzo łatwa obsługa
- nie musisz być fachowcem ! - zbędne drewno do wędzenia
nie musisz gromadzić drewno do wędzenia, wystarczą zrębki (trociny),
których zapas pomieścisz w jednej szufladzie biurka
(zużycie ok. 2 litry / 0,5 kg na 6 - 8 godzin wędzenia) - wnętrze komory wykonane ze stali kwasoodpornej a obudowa z alucynku
- łatwe przemieszczanie
lekka (UW70 - 25 kg; UW150 - 35 kg), ocieplona konstrukcja
- jedna osoba może przenieść wędzarnię w inne miejsce
Zestaw podstawowy
zawiera:
- szafę wędzarniczą – 1 szt.
- generator dymu, wraz z pokrywką – 1 szt.
- misę metalową (ociekacz) – 1 szt.
- uchwyty do przenoszenia – 2 szt.
- instrukcję obsługi, montażu i gwarancję
- półka do wędzenia np. serów
oraz gratisy:
- zrębki wędzarnicze 10L (starczą na ok. 9 wędzeń)
- kije wędzarnicze (poprzeczki do zawieszania) 3szt
- haki typu S - 5 szt (stosowane przy wędzeniu mięs i szynek)
- haki podwójne - 5 szt (stosowane m.in podczas wędzenia ryb)
- półka wędzarnicza - 1szt (np. do wędzenia serów)
- kompletna mieszanka przypraw (mocno czosnkowa i pikantna) wraz z solami peklującymi na wykonanie aż 10 kg do kiełbasy swojskiej
- kompletna mieszanka soli peklujących i przypraw do zapeklowania aż 15 kg wędzonek
- zbiór aż 18 gotowych receptur kiełbas i wędzonek !
(oprócz tych receptur znajdujących się w instrukcji producenta)
Dodatkowe wyposażenie
(można zakupić dodatkowo)
- osuszacz (wentylator nawiewowy)
- termometr zdalny (bezprzewodowy)
- półki (do wędzenia np. sera)
- przystawka do wędzenia zimnego (np. do wędzonek surowych)
- S - haki (do wieszania wędzonek, ryb i innych wyrobów)
- kije wędzarnicze (mocne - typu "gwiazdka")
Części zamienne
(można zakupić w razie konieczności)
- bezpieczniki elektryczne
- grzałka z osłoną do generatora dymu
- silnik do generatora dymu
- sprężyna do generatora dymu
- sprzęgło tuleja do generatora dymu
- termostat do wędzarni domowej
- uszczelka do drzwi
- generator dymu (można go użyć do własnej wędzarni)
Parametry techniczne
Wędzarnia o pojemności 70 l
Materiał wewnątrz komory Stal nierdzewna 1.4016
Materiał zewnętrzny Alu-cynk
Napięcie znamionowe 230 V
Moc urządzenia 615 W
Maks. temperatura 120 °C
Zakres pracy 0 - 120 oC
Maksymalne obciążenie 10 kg
Pojemność komory 70 L (30 x 40 x 59 cm)
Wymiary (DxSxW) 40 x 63 x 100 cm
Waga 25 kg
Wędzarnia o pojemności 150 l
Materiał wewnątrz komory Stal nierdzewna 1.4016
Materiał zewnętrzny Alu-cynk
Napięcie znamionowe 230 V
Moc urządzenia 1515 W
Maks. temperatura 120 °C
Zakres pracy 0 - 120 oC
Maksymalne obciążenie 20 kg
Pojemność komory 150 L (42 x 49 x 71 cm)
Wymiary (DxSxW) 52 x 72 x 115 cm
Waga 35 kg
Wymiary opakowania 55 x 61 x 104 cm
Gwarancja
- okres gwarancji: 12 miesięcy od chwili wydania kupującemu
- naprawy gwarancyjne i pogwarancyjne
wykonuje producent (adres na opakowaniu i gwarancji) - naprawy są wykonywane na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej
Po co osuszacz (wentylator nawiewowy) ?
Aby dobrze uwędzić ZAWSZE należy wcześniej wyrób dobrze osuszyć.
Do tego niezbędna jest temperatura ok. 60 st.C oraz ruch tego gorącego powietrza.
Dlatego należy załączyć grzałkę pokrętłem termostatu i ustawić na temp. 60 st.C a w otwór (pod termostatem) włożyć osuszacz (wentylator).
Oczywiście gdy nie mamy wentylatora (osuszacza)
otwór ten nie należy zakrywać. Wówczas osuszanie będzie dłuższe.
Osuszanie należy zakończyć gdy powierzchnia wyrobu (kiełbasy, wędzonki itp) jest całkowicie sucha a nawet lekko szeleszcząca.
Dopiero teraz należy założyć generator dymu (w ten sam otwór w którym był osuszacz).
ROZPOCZYNAMY WĘDZENIE !
POLECAMY zrębki
specjalnie przygotowane do wędzenia ponieważ są one:
- czyste pod względem bakteriologicznym
- równej granulacji
- pochodzą z drewna drzew liściastych także owocowych
W NASZEJ OFERCIE mamy dedykowane zrębki o mnijeszej granulacji i z różnych gatunków drzew.
W dziale "Trociny, zrębki" znajdziecie zrębki z dokładnym opisem ich zastosowania.