Wędzarnia cyfrowa z generatorem dymu

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Cena brutto: 4 200,00 zł

Cena regularna:

4200.00
Cena netto: 3 414,63 zł

Cena regularna:

ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 2.28786
Producent: producent z UE
Kod produktu: 402_20180627101015

Opis

Wędzarnia cyfrowa 
z generatorem (wytwornicą) dymu

o pojemności 70 litrów (wsad ok 10 kg)

lub

o pojemności 150 l (wsad ok. 20 kg)


Wędzenie za dotknięciem palca !

Cyfrowe wędzarnie, gwarantują dokładnym i stabilnym utrzymaniem temperatury wewnątrz komory wędzarni.


Jak to działa ?

Wędzenie własnych wyrobów jest prostsze niż myślisz.
Dzięki generatorowi dymu proces wytwarzania dymu sprowadza się do przyciśnięcia guzika. Resztę wykona za Ciebie automatyka.
Drewno z zasobnika generatora transportowane jest na grzałkę, gdzie zrębki tlą się powoli wytwarzając dym. Tak uwędzone wyroby (bez płomienia i w odpowiedniej temperaturze) będą zdrowe i nie osmolone (dysponujemy badaniami Sanepid) .

Temperaturę w wędzarni możesz samodzielnie ustawić. A za pomocą sterownika cyfrowego temperatura będzie idealnie utrzymywana w środku komory.
Wędzenie podczas mrozu w zimie, czy też upałów w lecie nie będzie już miało wpływu na temperaturę wewnątrz komory. 


Uniwersalne Wędzenie oferuje możliwość zarówno zimnego, jak i gorącego wędzenia, dostarczając wyjątkowego dymnego smaku. (Uwaga: Do zimnego wędzenia zalecane jest użycie przystawki do zimnego wędzenia)

Panel Sterowania SIMPLE zapewnia kompleksową kontrolę nad procesem wędzenia, umożliwiając wygodną obsługę temperatury, generatora oraz osuszacza. Intuicyjna obsługa wszystkich funkcji jest możliwa dzięki zaawansowanemu panelowi sterowania.

Precyzja Kontrolera dzięki termostatowi elektronicznemu zapewnia kontrolę temperatury do 120°C, a jego łatwa regulacja przy użyciu pokrętła sprawia, że obsługa jest łatwa i intuicyjna.

Użytkowanie i Oszczędność Energii dzięki specjalnej izolacji ściany, uszczelce silikonowej i zamknięciu magnetycznemu zapewniona jest wygoda użytkowania oraz minimalne zużycie energii.


Zalety :

  • utrzymywanie stałej temperatury
    W komorze będzie dokładnie taka temperatura jaką zadasz
    na sterowniku - nie musisz nic dodatkowo regulować
  • bardzo łatwa obsługa
    - nie musisz być fachowcem !
  • zbędne drewno do wędzenia
    nie musisz gromadzić drewno do wędzenia, wystarczą zrębki (trociny),
    których zapas pomieścisz w jednej szufladzie biurka
    (zużycie ok. 2 litry / 0,5 kg na 6 - 8 godzin wędzenia)
  • wnętrze komory wykonane ze stali kwasoodpornej a obudowa z alucynku
  • łatwe przemieszczanie
    lekka (UW70 - 25 kg; UW150 - 35 kg), ocieplona konstrukcja
    - jedna osoba może przenieść wędzarnię w inne miejsce

Zestaw podstawowy 
zawiera:

  • szafę wędzarniczą – 1 szt.
  • generator dymu, wraz z pokrywką – 1 szt.
  • misę metalową (ociekacz) – 1 szt.
  • uchwyty do przenoszenia – 2 szt.
  • instrukcję obsługi, montażu i gwarancję
  • półka do wędzenia np. serów

 oraz gratisy:

  • zrębki wędzarnicze 10L (starczą na ok. 9 wędzeń)
  • kije wędzarnicze (poprzeczki do zawieszania) 3szt
  • haki typu S - 5 szt (stosowane przy wędzeniu mięs i szynek)
  • haki podwójne - 5 szt (stosowane m.in podczas wędzenia ryb) 
  • półka wędzarnicza - 1szt (np. do wędzenia serów)
  • kompletna mieszanka przypraw (mocno czosnkowa i pikantna) wraz z solami peklującymi na wykonanie aż 10 kg do kiełbasy swojskiej
  • kompletna mieszanka soli peklujących i przypraw do zapeklowania aż 15 kg wędzonek
  • zbiór aż 18 gotowych receptur kiełbas i wędzonek !
    (oprócz tych receptur znajdujących się w instrukcji producenta)

 Dodatkowe wyposażenie
(można zakupić dodatkowo)

  • osuszacz (wentylator nawiewowy)
  • termometr zdalny (bezprzewodowy)
  • półki (do wędzenia np. sera)
  • przystawka do wędzenia zimnego (np. do wędzonek surowych)
  • S - haki (do wieszania wędzonek, ryb i innych wyrobów)
  • kije wędzarnicze (mocne - typu "gwiazdka")

Części zamienne
(można zakupić w razie konieczności)

  • bezpieczniki elektryczne
  • grzałka z osłoną do generatora dymu
  • silnik do generatora dymu
  • sprężyna do generatora dymu
  • sprzęgło tuleja do generatora dymu
  • termostat do wędzarni domowej
  • uszczelka do drzwi
  • generator dymu (można go użyć do własnej wędzarni)

Parametry techniczne

Wędzarnia o pojemności 70 l

Materiał wewnątrz komory Stal nierdzewna 1.4016

Materiał zewnętrzny            Alu-cynk

Napięcie znamionowe          230 V

Moc urządzenia                   615 W

Maks. temperatura              120 °C

Zakres pracy                      0 - 120 oC

Maksymalne obciążenie       10 kg

Pojemność komory              70 L (30 x 40 x 59 cm)

Wymiary (DxSxW)             40 x 63 x 100 cm

Waga                                  25 kg


Wędzarnia o pojemności 150 l

 Materiał wewnątrz komory Stal nierdzewna 1.4016

Materiał zewnętrzny            Alu-cynk

Napięcie znamionowe          230 V

Moc urządzenia                   1515 W

Maks. temperatura              120 °C

Zakres pracy                      0 - 120 oC

Maksymalne obciążenie       20 kg

Pojemność komory              150 L (42 x 49 x 71 cm)

Wymiary (DxSxW)              52 x 72 x 115 cm

Waga                                  35 kg

Wymiary opakowania         55 x 61 x 104 cm

 


 

Gwarancja

  • okres gwarancji: 12 miesięcy od chwili wydania kupującemu
  • naprawy gwarancyjne i pogwarancyjne
    wykonuje producent (adres na opakowaniu i gwarancji)
  • naprawy są wykonywane na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej

Po co osuszacz (wentylator nawiewowy) ? 

Aby dobrze uwędzić ZAWSZE należy wcześniej wyrób dobrze osuszyć.
Do tego niezbędna jest temperatura ok. 60 st.C oraz ruch tego gorącego powietrza. 

Dlatego należy załączyć grzałkę pokrętłem termostatu i ustawić na temp. 60 st.C a w otwór (pod termostatem) włożyć osuszacz (wentylator).

Oczywiście gdy nie mamy wentylatora (osuszacza)
otwór ten nie należy zakrywać. Wówczas osuszanie będzie dłuższe.

Osuszanie należy zakończyć gdy powierzchnia wyrobu (kiełbasy, wędzonki itp) jest całkowicie sucha a nawet lekko szeleszcząca.

Dopiero teraz należy założyć generator dymu (w ten sam otwór w którym był osuszacz).
ROZPOCZYNAMY WĘDZENIE !     


 

POLECAMY zrębki
specjalnie przygotowane do wędzenia ponieważ są one

  • czyste pod względem bakteriologicznym
  • równej granulacji
  • pochodzą z drewna drzew liściastych także owocowych

W NASZEJ OFERCIE mamy dedykowane zrębki o mnijeszej granulacji i z różnych gatunków drzew.
W dziale "Trociny, zrębki" znajdziecie zrębki z dokładnym opisem ich zastosowania.  

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl