Wędzarnia elektryczna z generatorem dymu
towar niedostępny

Opis
Wędzarnia elektryczna
z generatorem (wytwornicą) dymu
Wędzenie za dotknięciem palca !
Jak to działa ?
Wędzenie własnych wyrobów jest prostsze niż myślisz.
Dzięki generatorowi dymu proces wytwarzania dymu sprowadza się do przyciśnięcia guzika. Resztę wykona za Ciebie automatyka.
Drewno z zasobnika generatora transportowane jest na grzałkę, gdzie zrębki tlą się powoli wytwarzając dym. Tak uwędzone wyroby (bez płomienia i w odpowiedniej temperaturze) będą zdrowe i nie osmolone (dysponujemy badaniami Sanepid) .
Temperaturę w wędzarni możesz samodzielnie ustawić (w zależności od potrzeb)
a będzie ona automatycznie utrzymywana tak długo jak zechcesz.
GRATIS - tylko u nas, w siedzibie firmy
- możesz wypróbować wędzarnię przed zakupem !
W naszej ofercie znajdziesz kompletną wędzarnię (UW)
o pojemności:
- 70 litrów (UW 70) o załadunku do 10 kg wędzonek lub 8 kg wędlin
- 150 litrów (UW 150) o załadunku do 20 kg wędzonek lub 15 kg wędlin
Zalety :
- bardzo łatwa obsługa
- nie musisz być fachowcem ! - zbędne drewno do wędzenia
nie musisz gromadzić drewno do wędzenia, wystarczą zrębki (trociny),
których zapas pomieścisz w jednej szufladzie biurka
(zużycie ok. 2 litry / 0,5 kg na 6 - 8 godzin wędzenia) - bezpieczne wędzenie
termometr bezprzewodowy (można zakupić dodatkowo)
przypomni Ci kiedy trzeba wyciągnąć wyroby z wędzarni - wędzisz gdzie chcesz
w ogrodzie, na balkonie, w piwnicy z podłączeniem do komina, w szopie,
w plenerze (gdy jest podłączanie do prądu lub agregatu) - łatwe mycie
wnętrze komory wykonane ze stali kwasoodpornej a obudowa z alucynku - łatwe przemieszczanie
lekka (UW70 - 17,5 kg; UW150 - 25,5 kg), ocieplona konstrukcja
- jedna osoba może przenieść wędzarnię w inne miejsce
Zestaw podstawowy (urządzenie wędzarnicze - UW)
zawiera:
- szafę wędzarniczą (SW) – 1 szt.
- generator dymu (GD), wraz z pokrywką – 1 szt.
- misę metalową (ociekacz) – 1 szt.
- regulowane nóżki – 4 szt.
- uchwyty do przenoszenia – 2 szt.
- instrukcję obsługi, montażu i gwarancję
oraz gratisy:
- zrębki wędzarnicze 10L (starczą na ok. 9 wędzeń)
- kije wędzarnicze (poprzeczki do zawieszania) 3szt
- haki typu S - 5 szt (stosowane przy wędzeniu mięs i szynek)
- haki podwójne - 5 szt (stosowane m.in podczas wędzenia ryb)
- półka wędzarnicza - 1szt (np. do wędzenia serów)
- kompletna mieszanka przypraw (mocno czosnkowa i pikantna) wraz z solami peklującymi na wykonanie aż 10 kg do kiełbasy swojskiej
- kompletna mieszanka soli peklujących i przypraw do zapeklowania aż 15 kg wędzonek
- zbiór aż 18 gotowych receptur kiełbas i wędzonek !
(oprócz tych receptur znajdujących się w instrukcji producenta)
Dodatkowe wyposażenie
(można zakupić dodatkowo)
- osuszacz (wentylator nawiewowy)
- termometr zdalny (bezprzewodowy)
- półki (do wędzenia np. sera)
- przystawka do wędzenia zimnego (np. do wędzonek surowych)
- S - haki (do wieszania wędzonek, ryb i innych wyrobów)
- kije wędzarnicze (mocne - typu "gwiazdka")
Części zamienne
(można zakupić w razie konieczności)
- bezpieczniki elektryczne
- grzałka z osłoną do generatora dymu
- silnik do generatora dymu
- sprężyna do generatora dymu
- sprzęgło tuleja do generatora dymu
- termostat do wędzarni domowej
- uszczelka do drzwi
- generator dymu (można go użyć do własnej wędzarni)
Gwarancja
- okres gwarancji: 12 miesięcy od chwili wydania kupującemu
- naprawy gwarancyjne i pogwarancyjne
wykonuje producent (adres na opakowaniu i gwarancji) - naprawy są wykonywane na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej
Porady domowego masarza ...
Którą wędzarnię wybrać UW 70 czy UW 150 ?
Jeżeli będziesz wędził na potrzeby swojej rodziny to wystarczy mniejsza UW 70. Zajmuje mało miejsca, jest lekka, można ją ustawić np. na stoliku na balkonie.
Natomiast gdy spodziewasz się, że będziesz musiał "obsłużyć" także sąsiadów, to zdecydowanie zakup wędzarnię UW 150. Ta wędzarnia bardzo przydaje się także w gastronomi. Można ją ustawić na czas wędzenia np w kuchni pod wyciągiem kuchennym a po zakończeniu wstawić do piwnicy.
Jak ustawić poprawnie przepustnicę (tzw. szyber) dymu ?
kolejność czynności:
- uruchom generator dymu (przy całkowicie otwartej przepustnicy),
- po około 15 minutach zamknij całkowicie przepustnicę i obserwuj wędzarnię, po chwili powinien pojawić się dym w szparze drzwi,
- otwieraj powoli przepustnicę do momentu aż dym nie będzie wydobywał się szparami ale wylatywał kominkiem
PAMIĘTAJ !
brak wylotu dymu może doprowadzić do skiśnięcia (zepsucia) farszu,
natomiast zbyt duży przepływ powietrza spowoduje brak dymu a także może spowodować zapłon zrębek i wzrost temperatury!
Po co osuszacz (wentylator nawiewowy) ?
Aby dobrze uwędzić ZAWSZE należy wcześniej wyrób dobrze osuszyć.
Do tego niezbędna jest temperatura ok. 60 st.C oraz ruch tego gorącego powietrza.
Dlatego należy załączyć grzałkę pokrętłem termostatu i ustawić na temp. 60 st.C a w otwór (pod termostatem) włożyć osuszacz (wentylator).
Oczywiście gdy nie mamy wentylatora (osuszacza)
otwór ten nie należy zakrywać. Wówczas osuszanie będzie dłuższe.
Osuszanie należy zakończyć gdy powierzchnia wyrobu (kiełbasy, wędzonki itp) jest całkowicie sucha a nawet lekko szeleszcząca.
Dopiero teraz należy założyć generator dymu (w ten sam otwór w którym był osuszacz).
ROZPOCZYNAMY WĘDZENIE !
Czym wędzić: trocinami od stolarza?
Jeżeli zrębki to jakie? drobne, grube ...
Absolutnie NIE POLECAM trocin ponieważ:
- nie mamy pewności czy pochodziły z heblowania z drzew liściastych,
czy drewno nie było nasączone chemikaliami - są zbyt drobne lub zbyt grube i mogą spowodować zaklinowanie się generatora dymu a w efekcie końcowym jego uszkodzenie
POLECAM zrębki
specjalnie przygotowane do wędzenia ponieważ są one:
- czyste pod względem bakteriologicznym
- równej granulacji
- pochodzą z drewna drzew liściastych także owocowych
W NASZEJ OFERCIE mamy zrębki różnej granulacji i z różnych gatunków drzew.
W dziale "Trociny, zrębki" znajdziecie zrębki z dokładnym opisem ich zastosowania.