Wszystko po to,
aby przedłużyć „życie” wyrobów, przypraw …
Wykonanie "swojego" wyrobu wymaga dużo pracy ale także i pieniędzy.
Najlepiej zrobić więcej i mieć na dłużej.
Pakowane próżniowo w foliowe woreczki (paczkowarka)
- wyroby wszystkie: kiełbasy, wędzonki, pasztety itp.
przechowywanie w lodówce od 7 do 30 dni (im więcej wody w wyrobie przechowywanie krótsze)
Zamrażanie zapaczkowanych próżniowo lub zawiązanych woreczków foliowych
- wyroby o małej zawartości wody.
przechowywanie w zamrażarce do kilku miesięcy (im więcej tłuszczu, przechowywanie krótsze)
Słoiki zamknięte i pasteryzowane (gotowane w wodzie)
- farsz kiełbas, pasztetów, mielonek, smalczyków, itp.
przechowywanie najlepiej w lodówce do kilku miesięcy
Słoiki ze szczelnym korkiem
- przyprawy sypkie i w płynie
przechowywanie w chłodnym, przewiewnym miejscu ok. dwóch miesięcy (po otwarciu opakowania)
Zapiekanie, pieczenie, gotowanie
... najwygodniej i … nie drogo !
Gotowanie małych ilości wyrobów o różnych smakach w tym samym garnku ?
Oczywiście, jest możliwe ale w woreczkach foliowych szczelnie zamkniętych (próżniowo lub zawiązanych)
Zapiekanie pasztetów, pieczeni z mięsa mielonego
w małych ilościach tzw. „podzielnych” można wykonać w foremkach aluminiowych