Osełka prostokątna, kamień szlifierski

20210121_133424.jpg
  • nowość
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 10,00 zł 10.00
Cena netto: 8,13 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: 539

Opis

 Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.


Posiadanie zestawu ostrych noży w kuchni jest absolutną podstawą. Dla osób które cenią czas i wygodę, polecamy pozostałe ostrzałki z naszej oferty.

Natomiast osobom, które potrafią, lub chcą spróbować naostrzyć noże, lub inne przedmioty w bardziej tradycyjny sposób, polecamy tą właśnie osełkę z kamienia.

Dwie granulacje pozwalają nam na osiągnięcie optymalnych efektów.

  • Ciemniejsza strona o ciemniejszym wybarwieniu, służy do wstępnego wyprowadzenia krawędzi i naostrzenia.
  • Strona jaśniejsza, dzięki wyższej gradacji pozwala nam na wykończenie ostrza, dokładne wyrównanie powierzchni i jej delikatne wypolerowanie.

Krótki opis techniki ostrzenia:

  • Kamień każdorazowo przed użyciem należy namoczyć w wodzie, do czasu aż przestaną się wydobywać pęcherzyki powietrza.
  • Nasze stanowisko powinno znajdować się na wysokości bioder - jest to najbardziej ergonomiczna pozycja, a sam kamień należy nieco odsunąć od blatu.
  • Ważne jest aby kamień leżał nieruchomo podczas ostrzenia, dlatego też jeśli nie posiadamy uchwytu do zamocowania kamienia, możemy pod kamień położyć wilgotną ścierkę.
  • Kamień kładziemy krótszą krawędzią w naszą stronę,
  • Ostrzymy w ten sposób, że ostrą krawędzią noża przesuwamy do siebie, pod kątem 45 stopni.
  • Palec wskazujący ręki trzymającej nóż, powinien znajdować się na grzbiecie noża, natomiast kciuk blisko uchwytu.
  • Palcami drugiej ręki delikatnie dociskamy ostrze do kamienia.

Polecamy również przejrzeć dostępne w sieci filmiki instruktażowe.

Oczywiście osełka/kamień szlifierski, doskonale nada się do ostrzenia innych przedmiotów takich jak: kosy, nożyczki, nożyce ogrodnicze itp. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl