Osełka prostokątna, kamień szlifierski
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.
Posiadanie zestawu ostrych noży w kuchni jest absolutną podstawą. Dla osób które cenią czas i wygodę, polecamy pozostałe ostrzałki z naszej oferty.
Natomiast osobom, które potrafią, lub chcą spróbować naostrzyć noże, lub inne przedmioty w bardziej tradycyjny sposób, polecamy tą właśnie osełkę z kamienia.
Dwie granulacje pozwalają nam na osiągnięcie optymalnych efektów.
- Ciemniejsza strona o ciemniejszym wybarwieniu, służy do wstępnego wyprowadzenia krawędzi i naostrzenia.
- Strona jaśniejsza, dzięki wyższej gradacji pozwala nam na wykończenie ostrza, dokładne wyrównanie powierzchni i jej delikatne wypolerowanie.
Krótki opis techniki ostrzenia:
- Kamień każdorazowo przed użyciem należy namoczyć w wodzie, do czasu aż przestaną się wydobywać pęcherzyki powietrza.
- Nasze stanowisko powinno znajdować się na wysokości bioder - jest to najbardziej ergonomiczna pozycja, a sam kamień należy nieco odsunąć od blatu.
- Ważne jest aby kamień leżał nieruchomo podczas ostrzenia, dlatego też jeśli nie posiadamy uchwytu do zamocowania kamienia, możemy pod kamień położyć wilgotną ścierkę.
- Kamień kładziemy krótszą krawędzią w naszą stronę,
- Ostrzymy w ten sposób, że ostrą krawędzią noża przesuwamy do siebie, pod kątem 45 stopni.
- Palec wskazujący ręki trzymającej nóż, powinien znajdować się na grzbiecie noża, natomiast kciuk blisko uchwytu.
- Palcami drugiej ręki delikatnie dociskamy ostrze do kamienia.
Polecamy również przejrzeć dostępne w sieci filmiki instruktażowe.
Oczywiście osełka/kamień szlifierski, doskonale nada się do ostrzenia innych przedmiotów takich jak: kosy, nożyczki, nożyce ogrodnicze itp.