Ostrzałka do noży i nożyczek
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.
Wyrób POLSKI, a nie jakiś chiński "wynalazek"!
Rewelacyjne skuteczna i prosta w użyciu ostrzałka
do noży i wielu innych narzędzi wymagających ostrzenia.
Ostrzenie zajmuje dosłownie chwilę a ostrzone narzędzia odzyskają swą ostrość.
Ostrzałka wykonana jest z lekkiego i trwałego materiału, a ergonomiczny uchwyt,
pozwala na pewne trzymanie jej w ręce i bezpieczne użytkowanie.
Dokonaliśmy ostrej selekcji !
Sprawdziliśmy dla Was bardzo wiele ostrzałek oferowanych przez różne firmy (najczęściej importujące wyroby chińskie, niestety ...).
Ostrzałka, którą Wam polecamy jest naszym zdaniem najlepsza na rynku polskim.
Jednak nic nie jest pewne "na wieczność".
Jeżeli okaże się, że pojawi się inne urządzenie jeszcze lepsze
to z pewnością o tym Was powiadomimy i zmienimy naszą ofertę.
Zalety ostrzałki
potwierdzone setkami opinii użytkowników (w posiadaniu producenta)
skutecznie ostrzy:
gniazdo z dwoma ostrzami widiowymi
- noże gładkie, noże z zębami dużymi jak i drobnymi, noże do mięs, serów i warzyw, naostrzysz nimi także kosę, siekierę, tasak, toporki a także kosy,
gniazdo z jednym ostrzem widiowym
- nożyczki: do papieru, materiału i włosów, nożyce ogrodowe i kowalskie.
dobrze "leży" w dłoni - ergonomiczny kształt (bezpieczne użytkowanie)
lekka i trwała - w próbach wytrzymała aż 5000 ostrzeń tępych noży
"obracane" ostrza - bez interwencji serwisu można przedłużyć żywotność ostrzałki poprzez obrócenie jej widiowych ostrzy (sposób kombinacji producent pokazuje na opakowaniu)
Ostrzenie noży (gniazdo z dwoma ostrzami)
Połóż nóż na stole (zobacz zdjęcia w galerii) ostrzem do góry,
tak aby czubek noża wystawał poza krawędź blatu.
Trzymaj nóż za rękojeść i ostrzem ostrzałki w kształcie litery V,
przeciągnij 2-3 razy po ostrzu noża... i gotowe.
Ostrzenie nożyczek (gniazdo z jednym ostrzem)
Połóż ostrzałkę na krawędzi stołu (zobacz zdjęcia w galerii).
Trzymaj rozwarte nożyczki równolegle do ścianki.
Przeciągnij kilka razy nożyczkami nożyczek po gnieździe z jednym ostrzem.
Następnie powtórz powyższą czynność z drugim piórem ... i gotowe.
Porady domowego masarza ...
Jak jeszcze poprawić skuteczność ostrzenia ?
Po ostrzeniu na nożu (a dokładnie na jego ostrzu) pozostaje cieniutki metal zwany przez masarzy "drutem". Ten drut należy usunąć, oczywiście najlepiej przy użyciu stalki (jest w naszej ofercie) lub poprzez nacięcie naostrzonym nożem jakiejkolwiek drewnianej deski.
Jak często powinno ostrzyć się noże na ostrzałce ręcznej ?
Ostrzegam!
- nie wolno nadużywać ostrzenia noża (np. kilka razy w ciągu np. jednego dnia) przy użyciu tej ostrzałki, ponieważ ostrze noża szybko ulegnie zmniejszeniu. Należy ostrzyć nie częściej jak jeden raz na dzień. W czasie pracy można należy podostrzać noże za pomocą stalki masarskiej lub delikatnej osełki o gładkiej powierzchni.