Haki do ryb - wkręcane
Opis
Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.
Przygotowując się do wędzenia ryb, warto wcześniej pomyśleć nad odpowiednim zabezpieczeniu naszych rybek, tak by nie "uwolniły się" z haczyka i nie spadły.
Ze względu na delikatne mięso i strukturę szkieletową, zerwanie się i upadek całej ryby lub płatów, nierzadko kończy się na rozpadnięciu mięsa i zmarnowaniu produktu.
Inną, bardzo ważną kwestią jest odpowiednie rozwarcie brzucha ryby, by ułatwić osuszanie ryby, jak i swobodne przenikanie dymu do środka.
Hak do wędzenia ryb - wkręcany, komplet 5 sztuk.
Wykonany ze stali nierdzewnej z pręta o średnicy 3 mm i długości 17 cm.
Haki zostały tak zaprojektowane, aby łatwo zawieszać i zdejmować uwędzoną rybę,
a przede wszystkim uniemożliwić jej spadnięcie podczas procesu wędzenia.
Sposób zawieszania ryby:
Hak montuje się wkładając go przez pyszczek ryby. Następnie zaostrzony koniec należy wbić obok kręgosłupa i przekręcając odwrotnie do wskazówek zegara, okręcić wokół kręgosłupa.
W przypadku zastosowania tego haku i wędzenia całej ryby, warto włożyć drewniane patyczki (np. wykałaczki, patyczki do koreczków) z stępionymi końcami, pomiędzy płaty.
W ten prosty sposób, zapobiegniemy zamykaniu się ryby i umożliwimy przenikanie dymu do środka ryby.