Stalki do ostrzenia noży - Aesculap Chifa (Egginton)

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena brutto: 72,00 zł

Cena regularna:

72.00
Cena netto: 58,54 zł

Cena regularna:

ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 4.84615
Producent: Aesculap Chifa
Kod produktu: 336

Opis

Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.


Stalka to udoskonalona wersja znanej osełki domowej.
Służy ona do przywrócenia ostrości nożom.
Posiada rękojeść, osłonę (oddzielającą ostrze od rękojeści) oraz ostrze okrągłe lub płaskie (owalne).

Stalki diamentowe są najczęściej gładkie
a stalowe posiadają powierzchnię chropowatą podłużną (wzdłużne drobne karby).


Producentem tych stalek jest angielska firma Egginton produkująca dla znanej marki Aesculap Chifa, która jest gwarantem jej wysokiej jakości.


Z bogatej oferty stalek w/w firmy wybraliśmy te,
które zostały wcześniej sprawdzone przez naszych technologów i klientów.

Są dobre i niezawodne a jednocześnie niezbyt drogie.

Każda ze stalek służy do ostrzenia
wszystkich rodzai noży masarskich i kuchennych.

Stalka mała okrągła

Rękojeść drewniana lakierowana z osłonką o diamentowym kształcie
i wkręcaną zawieszką, ostrze okrągłe o długości 200 mm

Stalka duża okrągła

Rękojeść polipropylenowa z kwadratową osłonką
i zawieszką, ostrze okrągłe o długości 254 mm

Stalka duża płaska

Rękojeść polipropylenowa z kwadratową osłonką
i zawieszką, ostrze płaskie (owalne) o długości 254 mm 


Porady domowego masarza ...

Ostrzenie noży na "byle czym" ?

Gdy nie masz pod ręką stalki lub ostrzałki
nóż można podostrzyć o dolny krążek porcelanowego lub fajansowego talerza. 

Elektryczna ostrzałka o wysokich obrotach to śmierć dla każdego noża !

Niekontrolowane nagrzanie samego ostrza podczas ostrzenia na tarczy ostrzałki wysokoobrotowej najprawdopodobniej popsuje go nieodwracalnie. Ostrze zostało w fabryce zahartowane w odpowiedniej temperaturze i takie ostrzenie powoduje jego rozhartowanie.

Jak ostrzyć na osełkach domowych ?

Aby porządnie naostrzyć średnio stępiony nóż
potrzebne są co najmniej dwie osełki o różnym stopniu szorstkości: "szorstka" a potem "miałka".

A więc najlepiej do naostrzenia noża zastosować stalkę,
która spełnia podwójną rolę jest "szorstka" a zarazem "miałka"

Jak wykonać ostrzenie noża na stalce ?

Najlepiej podpatrzeć znajomego masarza lub kucharza.
Trudno jest bowiem opisać proces ostrzenia.

Ale spróbujemy.
Prowadzimy nóż po stalce ostrzem do przodu,
od progu (osłonki) klingi (metalowej części stalki) do samego czubka,
naciskając nań dość delikatnie.

Czynności te należy dokonywać przemiennie:
raz z lewej, raz z prawej strony klingi (metalowej części stalki).

Ważne jest aby ostrzyć nóż co kilka minut,
wówczas wystarczy kilka pociągnięć.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl