TUBOWANE Jelita baranie 22/24a 91mb

20170829_110310.jpg
  • nowość
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Cena brutto: 88,20 zł 88.20
Cena netto: 84,00 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 3.2
Producent: -
Kod produktu: 125_20150_20170822133408

Opis

Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.


Jeśli lubisz ,,domowej roboty" frankfuterki, kabanosy i inne pyszności w cienkich jelitach baranich, ale widmo splątanych i pękających jelit podczas naciągania na lejek, skutecznie Cię zniechęcają - mamy to czego potrzebujesz !!!

Jelita baranie TUBOWANE - czyli jelita naciągnięte już na rurkę !!!

Teraz wystarczy, że jelita przeciągniesz na najcieńszy lejek z nadziewarki i już możesz rozpocząć produkcję własnych kabanosów, frankfuterek i innych cienkich kiełbasek.

Jelita tubowane posiadają wiele zalet:

  • unikamy splątania jelit,
  • nie tracimy czasu na żmudne rozplątywanie supełków,
  • nie musimy szukać końcówek - tak jak to bywa w jelitach pęczkowanych,
  • jelita są już rozciągnięte, więc bez problemu naciągniemy je na lejek o średnicy 15 mm,
  • niewykorzystana część nadal pozostaje na rurce

 
Przygotowanie jelit przed nadzianiem (napełnieniem) farszem:

  1. Jelita są zasolone i naciągnięte są na plastikową rurkę, dlatego też należy je dzień wcześniej zanurzyć w czystej, letniej wodzie - aby pozbyć się nadmiaru soli.  Jeśli nie mamy tak dużego naczynia, rurkę z jelitami możemy przeciąć na odpowiadające nam części.
  2. Kolejnym krokiem jest przelanie (,,przepłukanie") rurki z jelitami letnią wodą. Dzięki temu pozbędziemy się resztek soli i ułatwimy sobie ściąganie jelit. 
  3. Aby naciągnąć na lejek wystarczy zgiąć końcówkę rurki (tak aby weszła do lejka) i przeciągnąć jelito bezpośrednio na lejek nadziewarki.

    Można też ściągnąć kawałek jelita z rurki i naciągnąć na lejek z nadziewarki. Jelita są na tyle rozciągnięte, że nie powinno nam to przysporzyć większych trudności. 

Długość całkowita jelit: 91 mb - rozdzielone na 4 rurki po około 22-24 m.

Kaliber: 22/24 EX (Ø ok. 20 mm po napełnieniu)

Zużycie: 4 ÷ 4,5 mb / kg kiełbasy (pęczek wystarczy na 22 ÷ 20 kg kiełbasy)


Gdy zostaną jelita po produkcji - jak je przechować bezpiecznie ?

WAŻNE

Niewykorzystane jelita należy obsuszyć i zasolić. Tak przygotowane jelita należy przechowywać w lodówce.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl