TUBOWANE Jelita baranie 22/24a 91mb
Opis
Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.
Jeśli lubisz ,,domowej roboty" frankfuterki, kabanosy i inne pyszności w cienkich jelitach baranich, ale widmo splątanych i pękających jelit podczas naciągania na lejek, skutecznie Cię zniechęcają - mamy to czego potrzebujesz !!!
Jelita baranie TUBOWANE - czyli jelita naciągnięte już na rurkę !!!
Teraz wystarczy, że jelita przeciągniesz na najcieńszy lejek z nadziewarki i już możesz rozpocząć produkcję własnych kabanosów, frankfuterek i innych cienkich kiełbasek.
Jelita tubowane posiadają wiele zalet:
- unikamy splątania jelit,
- nie tracimy czasu na żmudne rozplątywanie supełków,
- nie musimy szukać końcówek - tak jak to bywa w jelitach pęczkowanych,
- jelita są już rozciągnięte, więc bez problemu naciągniemy je na lejek o średnicy 15 mm,
- niewykorzystana część nadal pozostaje na rurce
Przygotowanie jelit przed nadzianiem (napełnieniem) farszem:
- Jelita są zasolone i naciągnięte są na plastikową rurkę, dlatego też należy je dzień wcześniej zanurzyć w czystej, letniej wodzie - aby pozbyć się nadmiaru soli. Jeśli nie mamy tak dużego naczynia, rurkę z jelitami możemy przeciąć na odpowiadające nam części.
- Kolejnym krokiem jest przelanie (,,przepłukanie") rurki z jelitami letnią wodą. Dzięki temu pozbędziemy się resztek soli i ułatwimy sobie ściąganie jelit.
- Aby naciągnąć na lejek wystarczy zgiąć końcówkę rurki (tak aby weszła do lejka) i przeciągnąć jelito bezpośrednio na lejek nadziewarki.
Można też ściągnąć kawałek jelita z rurki i naciągnąć na lejek z nadziewarki. Jelita są na tyle rozciągnięte, że nie powinno nam to przysporzyć większych trudności.
Długość całkowita jelit: 91 mb - rozdzielone na 4 rurki po około 22-24 m.
Kaliber: 22/24 EX (Ø ok. 20 mm po napełnieniu)
Zużycie: 4 ÷ 4,5 mb / kg kiełbasy (pęczek wystarczy na 22 ÷ 20 kg kiełbasy)
Gdy zostaną jelita po produkcji - jak je przechować bezpiecznie ?
WAŻNE
Niewykorzystane jelita należy obsuszyć i zasolić. Tak przygotowane jelita należy przechowywać w lodówce.