Trochę z historii ...
Jelita naturalne, zwane również zwierzęcymi, towarzyszą człowiekowi od czasu pojawienia się na świecie pierwszej kiełbasy, jednakże ich zastosowanie nie zawsze ograniczało się do produkcji kiełbas.
W XVI wieku jelita naturalne, głównie baranie, świńskie i kozie jelita
znalazły zastosowanie jako środek antykoncepcyjny.
Natomiast w XVII wieku zwrócono uwagę na wygodniejszą w użyciu
i lepszą w kształcie owczą ślepą kiszkę, która stopniowo wyparła jelita innych zwierząt.
W przeszłości używano do mierzenia długości jelit angielskiej miary jardów (1 jard = 0,9144m).
I tak zostało do dzisiaj: pęczek jelit naturalnych to 91,44 mb (mierzony na mokro), a nie 100 mb !
Dlaczego jelita naturalne ?
Wyroby w jelitach (osłonkach) naturalnych można:
gotować, smażyć, grillować, wędzić, suszyć
… a co najważniejsze bez ich zdejmowania w całości zjeść!
Ale jak to wyrobami naturalnymi bywa, szybciej się psują jak te w osłonkach sztucznych.
Oznaczenia kalibrów jelit naturalnych po napełnieniu wodą:
k. 24 (Ø32 mm); k. 24/26 (Ø34 mm); k. 26/28 (Ø36 mm);
k. 28//30 (Ø38 mm); k. 30/33 (Ø41 mm); k. 35+ (Ø+42 mm)
„Skąpa” oferta jelit w „tradismak.pl” - dlaczego ?
Świadomie zdecydowaliśmy się na bardzo wąską ofertę jelit (osłonek) naturalnych,
ponieważ dla domowych masarzy nadmierna ilość ofert wzbudza niepotrzebny „zamęt” w głowie.
A tak naprawdę używa się jelit wieprzowych:
średnio cienkich, trwałych i w krótkich odcinkach.
Długie odcinki nie mieszczą się na lejku i należy je pociąć na mniejsze kawałki.
Dla „zaawansowanych” w masarstwie
mamy w ofercie inne gatunki jelit o różnych średnicach
– prosimy o zapytanie e-mailowe lub telefoniczne.
TUBOWANE Jelita baranie 22/24a 91mb
Jelita baranie naciągnięte na rurkę - to znaczne uproszczenie przy wyrobie wyśmienitych frankfuterek i kabanosów. Jelita wystarczy przeciągnąć na najcieńszy lejek z nadziewarki - bez obaw o splątanie i pękanie jelit. POLECAMY !!!
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Jelita naturalne baranie 22/24 a 15 m
Delikatne, trwałe o małej średnicy, pakowane w małe pęczki. Do wyrobu frankfurterek, kabanosów paróweczek i innych specjałów przeznaczonych do gotowania, wędzenia, grillowania, suszenia ...
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Jelita naturalne baranie 22/24 a 15 m na PASKU
Delikatne, trwałe o małej średnicy, pakowane w małe pęczki. Dla ułatwienia naciągnięte na paski!
Do wyrobu frankfurterek, kabanosów paróweczek i innych specjałów przeznaczonych do gotowania, wędzenia, grillowania, suszenia ...
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Jelita naturalne baranie 22/24 a 91mb
Delikatne, trwałe o małej średnicy. Do wyrobu frankfurterek, kabanosów paróweczek i innych specjałów przeznaczonych do gotowania, wędzenia, grillowania, suszenia ...
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Jelita naturalne wieprzowe 24/26 pęczek a 90 mb
Trwałe, kalibrowane uformowane w pęczek. Do wyrobu kiełbas wędzonych, parzonych, surowych i kaszanek. Pęczek wystarcza na ok. 50 kg wyrobu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Jelita naturalne wieprzowe 26/28 kostka a 20 mb
Trwałe, niekalibrowane uformowane w kształt kostki. Doskonałe do domowego wyrobu kiełbas i wyrobów typu: śląska, parówkowa, krupniok śląski ...
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Jelita naturalne wieprzowe 26/28 pęczek a 90 mb
Trwałe, kalibrowane uformowane w pęczek. Do wyrobu kiełbas wędzonych, parzonych, surowych i kaszanek. Pęczek wystarcza na ok. 60 kg wyrobu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin