Jelita (osłonki) sztuczne - plusy i minusy ...
Osłonki sztuczne posiadają wiele cech także pozytywnych,
których nie posiadają osłonki naturalne.
Osłonki te nie psują się (nie gniją), są kolorowe z nadrukami,
obkórczają wyrób, przedłużają trwałość wyrobu ...
Rodzaje osłonek i funkcje jakie mają do spełnienia ...
Nie ma jednego rodzaju osłonek sztucznych,
które posiadają wszystkie wymienione cechy.
Tutaj obowiązuje specjalizacja.
Z naszej bardzo bogatej oferty jelit (osłonek) sztucznych
wybraliśmy tylko te rodzaje jelit (osłonek) sztucznych,
które przydadzą się w domowym wyrobach
- osłonki białkowe
- przepuszczają dym, wyrób w tej osłonce można wyroby także suszyć ...
- osłonki poliamidowe
- nie przepuszczają dymu, nie obkurczają farsz, łatwo zdzieralne z wyrobu ...
- osłonki barierowe termokurczliwe
- nie przepuszczają dymu, obkurczają farsz, przedłużają trwałość wyrobu ...
Oznaczenie kalibrów, rozmiarów osłonek sztucznych:
kaliber - oznacza średnicę osłonki w mm (zmierzonej po napełnieniu farszem wyrobu)
rękaw - oznacza szerokość osłonki w mm (zmierzonej po spłaszczeniu pustej osłonki)
Osłonka białkowa a 1mb
Osłonka białkowa brązowa (karmelowa) i bezbarwna, zwana również "papierowa" wykorzystywana do produkcji wędlin kanapkowych, parzonych i wędzonych. Wykonana z wysokogatunkowego włókna kolagenowego.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Osłonka termokurczliwa a 1mb
Osłonka termokurczliwa zwana potocznie "foliową". Nie przepuszcza dymu, wody, tłuszczu. jest łatwo zdzieralna i delikatnie obkurcza farsz. Używana do wędlin podrobowych niewędzonych (pasztet, salceson, kaszanka) oraz wyrobów garmażeryjnych np. flaki, smalec.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Osłonka barierowa termokurczliwa a 1mb
Osłonka ta pod wpływem obróbki termicznej ładnie obkurcza się - bardzo dobrze przylega do farszu. Nadaje wędlinie kształt, wygląd, łatwo zdzieralna co także ułatwia plasterkowanie.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Osłonka tekstylna na SALCESON
Wykonana z mocnego materiału osłonka typu VISCOPLEX, świetnie nadaje się do przygotowania wielu wyrobów mięsnych: od salcesonów (białych i z krwią), po kiełbasy gotowane grubo, średnio i drobno rozdrobnione.
Dostępność: brak towaru
Wysyłka w: 24 godziny