Igły do nastrzyku wędzonek

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 5 dni
Cena: 12,00 zł 12.00
Cena netto: 9,76 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 4.56666
Producent: producent z UE
Kod produktu: 339

Opis

Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.


Igły do nastrzyku (wraz ze strzykawką , strzykawkę zakupić osobno)
służą
do rozprowadzenia solanki (woda, sól peklująca, smak)
w głębszych częściach mięsa przeznaczonego na wędzonki.
W ofercie igły z jednym otworem i z dodatkowymi 5-cioma otworami bocznymi.


Igła z jednym otworem

wygląd: rurka ścięta skośnie, ostrze bardzo ostre.
mocowanie do strzykawki:
igłę należy nałożyć na plastikową, stożkową nasadkę (w komplecie strzykawki),
którą zakłada się na zakończenie strzykawki. 

średnica: 2,2 mm
długość: 120 mm
materiał: stal nierdzewna (używana w medycynie)


Igła z jednym otworem - nasada gwintowana

wygląd: rurka ścięta skośnie, ostrze bardzo ostre, zakończona nasadką z gwintem (M8x1 drobnozwojowy) śr. 0,8 mmm i długości 20 mm
mocowanie:
Możliwe mocowanie do wszystkich gwintowanych końcówek (np. nastrzykiwarka oferowana w naszym sklepie), pasujących do tego rodzaju gwintu

średnica: 2,2 mm
długość: igła - 120 mm, nasadka gwintowana 20 mm
materiał: stal nierdzewna (używana w medycynie)


 Igła z wieloma otworami

wygląd: rurka ścięta skośnie, z 5 - cioma bocznymi otworami, ostrze bardzo ostre.
mocowanie do strzykawki:
igłę należy nałożyć na plastikową, stożkową nasadkę (w komplecie strzykawki),
którą zakłada się na zakończenie strzykawki. 

średnica: 2,2 mm
długość: 120 mm
materiał: stal nierdzewna (używana w medycynie)


Porady domowego masarza ...

Która igła lepsza ... trudny wybór !

Igły z wieloma otworami bocznymi stosuje się do nastrzyku "domięśniowo" bezpośrednio do mięsa w celu równomiernego rozprowadzenia solanki w wędzonce. 

Igły z jednym otworem spełniają podobną rolę ale należy dokonać więcej nakłuć aby osiągnąć cel taki sam jak z użyciem igły z wieloma otworami. Natomiast igły z jednym otworem są niezbędne przy wprowadzaniu solanki "dożylnie" do żył całych elementów np szynek całych ze skórą i kością.


Aby igła nie zapychała się w czasie nastrzyku...

Przyczyn zapychania się igły jest kilka aby ich uniknąć należy:

  • roztwór solanki a szczególnie wywar z przypraw przecedzić przez gęstą gazę
  • nastrzykiwać w następujący sposób: wbić igłę w mięso, lewą ręką przytrzymać nasadkę plastikową, prawą ręką naciskać tłok jednocześnie należy wyciągać igłę z mięsa
  • po zakończeniu igłę przepłukać a do środka wprowadzić cienki drucik i pozostawić go do następnej produkcji (zabezpieczy to otwór igły przez zbryleniem się kryształków pozostawione soli)

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl