Siatka do wędzonek - "RETRO" a 1mb
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.
Siatka wędliniarska imitująca ręczne sznurowanie wędzonek (szynek, baleronów i innych wyrobów mięsnych) przeznaczonych do wędzenia, gotowania lub pieczenia (do temp. 225 st.C)
Siatka o dużych oczkach zbudowana jest z wysokiej jakości "sznurka - przędzy" i gumek ściągających.
Mocna, odporna na wysokie temperatury (można piec wyroby w piekarniku).
Znacznie skraca czas napełniania siatki mięsem
w stosunku do sznurowania ręcznego przy użyciu sznurka (vide nici wędliniarskie).
W przypadku tej siatki proponujemy użyć celofanu (jeżeli wyrób składa się z kilku części mięsa)
oraz tzw. aplikatora ułatwiającego włożenie mięsa do siatki.
Rozmiar siatki (białej) używany najczęściej
w domowej produkcji to: średnica siatki 180 mm
- 100 cm siatki wystarcza na 10 ÷ 12 kg wyrobu
Uwaga, długość siatki mierzona jest zawsze po rozciągnięciu !
Porada domowego masarza ...
- jak ułatwić sobie nadziewanie (napychanie) wędzonek do siatki ?
Mięso do siatki wkłada się za pomocą urządzenia (cena ok. 190 zł/szt)
zwanego "aplikatorem" (potoczna nazwa to "kaczy, pingwina dziób").
Jednak bez zbędnych wydatków można do tego celu wykorzystać
rurę PCV (lub plastikowe wiaderko bez dna np. po śmietanie) o średnicy zbliżonej do średnicy siatki.