Zrębki wędzarnicze - 3 - 5 mm OWOCOWE

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 7,00 zł 7.00
Cena netto: 5,69 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 4.19
Producent: producent z UE
Kod produktu: 137

Opis

Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.


Zrębki wędzarnicze
(grube kawałki drewna: 3 - 5 mm) przeznaczone do komór z paleniskiem tradycyjnym

Uwaga! zrębki te nie nadają się do wędzarni elektrycznych np. "Borniak" .
Do wędzarni elektrycznych polecamy zrębki o mniejszych wymiarach 1,5 - 2 mm.

Zrębki to nie trociny  !

Trociny powstają w czasie przecinania, heblowania drewna
w stolarniach i mają kształt wiórów.

Zrębki natomiast są produkowane w specjalnych urządzeniach
(zrębiarkach - rębakach), które tną drewno na regularne kawałeczki.     

Zrębki wytwarzane są w 100% z drewna drzew liściastych i owocowych pozyskanych z terenów ekologicznie czystych.

Poddawane one są u producenta obróbce suszenia w temperaturze 250 – 400oC,
która likwiduje zarodniki pleśni i grzybów oraz drobnoustrojów w masie drzewnej.

Zrębki posiadają pozytywne opinie Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego
i Państwowego Inspektoratu Sanitarnego oraz aktualne badania z Głównego Instytutu Górnictwa.

Na nasze zlecenie firma produkująca zrębki pakuje ilości detaliczne
na zaopatrzenie małych odbiorców (ale z duża pasją) czyli Was - domowych masarzy.


Rodzaj użytych zrębek do wędzenia
a kolor i smak wędzonek

Buk – olcha - w naszej ofercie
Zrębki z drewna bukowego i olchowego wytwarzają dym o trwałej i zdecydowanej barwie od ciemnego brązu do wiśniowego uzależnionego od rodzaju wędzonego mięsa.
Idealna, uniwersalna i najbardziej popularna mieszanka drewna do wędzenia mięs czerwonych (wieprzowych, wołowych, baranich), ryb i drobiu.

Jabłoń - w naszej ofercie
Zrębki z drewna jabłoni wytwarzają bardzo łagodny dym z subtelnym owocowym i lekko słodkim posmakiem.
Szczególnie polecany do drobiu, barwi skórkę drobiu na kolor ciemnobrązowy.

Czereśnia -w naszej ofercie
Zrębki z drewna czereśni wytwarzają bardzo łagodny dym o smaku owocowym lekko gorzkim ale bardzo przyjemnym i równie tajemniczym zapachem. Uwędzone mięso uzyskuje barwę czerwonego wina o zapachu owocowym.
Szczególnie polecany do wędzenia drobiu, ryb słodkowodnych i serów.

Grusza -w naszej ofercie
Zrębki z drewna gruszy wytwarzają bardzo łagodny dym, a wędząc nimi uzyskamy w trakcie wędzenia kolor czerwonego wina.
Szczególnie polecane do wędzenia drobiu.

Śliwa -w naszej ofercie
Zrębki z śliwy, nadają nutkę słodkości, oraz lekkiego owocowego zapachu i pięknego połysku. Idealnie nadaje się do wyrobów z wieprzowiny, a polędwiczki, schaby, boczki i żeberka nabierają w takim dymie wyjątkowego smaku i aromatu. Idealna również do wędzenia kiełbas grubych i cienkich.

Buk - na zamówienie
Zrębki z drewna bukowego wytwarzają dym nadający wyrobom zabarwienie złocistożółte.
Szczególnie polecany do wędzenia wieprzowiny i ryb ale także do drobiu, jagnięciny oraz innych mięs.

Olcha - na zamówienie
Zrębki z drewna olchowego wytwarzają delikatny dym nadający wyrobom zabarwienie ciemnożółty kolor, przechodzący w brąz.
Polecany jest do wszystkich gatunków mięsa. Nadaje się do wieprzowiny, wołowiny, baraniny, drobiu ale także do ryb szczególnie łososia, pstrąga oraz owoców morza typu małże czy ostrygi.

 


 Gwarancja:
przyjemnego aromatu, trwałego koloru, delikatnego smaku
oraz powtarzalności efektu wędzenia produktów.


Porady domowego masarza ...

Jak przygotować zrębki aby uzyskać intensywny gęsty dym
w komorze z paleniskiem tradycyjnym?

(Uwaga!
do wędzarni elektrycznych np. "Borniak" i dymogeneratorów dymu zimnego
używa się zrębek suchych - bez moczenia !)

Odmierzyć 4 części zrębek,  dodać 1 część wody.
Dokładnie wymieszać i pozostawić na ok 20 minut.

Przysypać  rozżarzone drewno (lub brykiet) w taki sposób
aby dochodziła do paleniska odrobina powietrza.


 

Ja także uwierzyłem znajomemu stolarzowi ...

Kiedyś zostałem obdarowany kilkoma workami trocin przez znajomego stolarza,
który przysięgał, że pochodzą one wyłącznie z drewna drzew liściastych.

Niestety po uwędzeniu cała kiełbasa była do wyrzucenia.
Okazało się, że Pan stolarz potem przypomniał sobie,
że wyheblował tylko jedną deskę lakierowaną.

A ja miałem pecha, że trafiłem akurat na trociny z tej jednej deski!

Dlatego NIGDY nie używam trocin
tylko zrębki przygotowane przez profesjonalistów !

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl