Jak doprawiać ?
Do farszu (mięso, tłuszcz, podroby, woda, dodatki)
dodać:
- mieszankę przyprawową (np. Turbo Smak AN,BN,CN, DN ...)
- przyprawę naturalną (np. kolendra, czosnek, kminek ...)
- sól kuchenną (lub peklosmaczek)
szczegóły opisano przy każdej mieszance
oraz w recepturach dołączonych jako "plik do pobrania"
Przyprawy niezbędne do sporządzenia:
- 5 kg farszu (mięsa) surowego (na kiełbasy, wędzonki) lub
- 5 kg farszu (mięsa) ugotowanego (na salcesony, pasztety, kiszki, smalczyki, pasty)
są zapaczkowane w odważonych ilościach (np. 40g, 50g, 80g, 120g ...)
Jednym słowem:
wsyp paczuszkę i nie zawracaj sobie głowy odważaniem !
Jak zrobić swojskie kiełbaski?
"kosmiczny" skrót technologii wykonania
- zmielić składniki mięsne i tłuszczowe
- zmieszać z przyprawami i solą (lub peklosmaczkiem W)
- napełnić farszem jelita
- "osadzić" surowe kiełbasy (tzn. zawiesić na kijach i pozostawić na ok 10 godzin)
- osuszyć powierzchnię kiełbas w gorącym powietrzu (w wędzarni)
- wędzić ciepłym lub gorącym dymie
- piec w dymie lub parzyć (gotować) w wodzie
- studzić w zimnym pomieszczeniu (pieczone) lub zimnej wodzie (parzone)
5,00 zł
Cena netto: 4,63 zł
5,00 zł
Cena netto: 4,63 zł
5,00 zł
Cena netto: 4,63 zł
5,00 zł
Cena netto: 4,63 zł