Jak doprawiać ?

Do farszu (mięso, tłuszcz, podroby, woda, dodatki)
dodać:

  • mieszankę przyprawową (np. Turbo Smak AN,BN,CN, DN ...)
  • przyprawę naturalną (np. kolendra, czosnek, kminek ...)
  • sól kuchenną (lub peklosmaczek)

szczegóły opisano przy każdej mieszance
oraz w recepturach dołączonych jako "plik do pobrania"


Przyprawy niezbędne do sporządzenia:
- 5 kg farszu (mięsa) surowego (na kiełbasy, wędzonki) lub
- 5 kg farszu (mięsa) ugotowanego (na salcesony, pasztety, kiszki, smalczyki, pasty)
         są zapaczkowane w odważonych ilościach (np. 40g, 50g, 80g, 120g ...)

Jednym słowem:
wsyp paczuszkę i nie zawracaj sobie głowy odważaniem !


Jak zrobić salceson ? -  "kosmiczny" skrót technologii wykonania

  • ugotować surowiec (mięso, tłuszcze, podroby ...)
  • zmielić lub pokroić ugotowany surowiec
  • dodać rosół, przyprawy, sól
  • powtórnie ugotować farsz w garnku
  • napełnić farszem jelita "foliowe- barierowe" 
  • napełnione jelita polać wrzątkiem i sprasować

Czy zauważyłeś /aś?
że nie musisz gotować napełnionych  farszem jelit ?

Właśnie ta czynność jest najczęstszą przyczyną nieudanych wyrobów.
Podczas gotowania jelita mogą pęknąć
i zamiast smacznego salcesonu mamy zupę,
która nadaje się już tylko do wylania

Salceson - golonkowy biały (Turbo Smak CN) a 40 g Salceson - golonkowy biały (Turbo Smak CN) a 40 g
Producent: Sekwens
Cena: 4,50 zł (netto: 4,17 zł )
zobacz więcej
Salceson - włoski biały (Turbo Smak EN) a 50 g Salceson - włoski biały (Turbo Smak EN) a 50 g
Producent: Sekwens
Cena: 4,50 zł (netto: 4,17 zł )
zobacz więcej
Solo Smak Salceson czarny a 125 g Solo Smak Salceson czarny a 125 g
Producent: Sekwens
Cena: 6,15 zł (netto: 5,69 zł )
zobacz więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl