Jak doprawiać ?
Do farszu (mięso, tłuszcz, podroby, woda, dodatki)
dodać:
- mieszankę przyprawową (np. Turbo Smak AN,BN,CN, DN ...)
- przyprawę naturalną (np. kolendra, czosnek, kminek ...)
- sól kuchenną (lub peklosmaczek)
szczegóły opisano przy każdej mieszance
oraz w recepturach dołączonych jako "plik do pobrania"
Przyprawy niezbędne do sporządzenia:
- 5 kg farszu (mięsa) surowego (na kiełbasy, wędzonki) lub
- 5 kg farszu (mięsa) ugotowanego (na salcesony, pasztety, kiszki, smalczyki, pasty)
są zapaczkowane w odważonych ilościach (np. 40g, 50g, 80g, 120g ...)
Jednym słowem:
wsyp paczuszkę i nie zawracaj sobie głowy odważaniem !
Jak zrobić salceson ? - "kosmiczny" skrót technologii wykonania
- ugotować surowiec (mięso, tłuszcze, podroby ...)
- zmielić lub pokroić ugotowany surowiec
- dodać rosół, przyprawy, sól
- powtórnie ugotować farsz w garnku
- napełnić farszem jelita "foliowe- barierowe"
- napełnione jelita polać wrzątkiem i sprasować
Czy zauważyłeś /aś?
że nie musisz gotować napełnionych farszem jelit ?
Właśnie ta czynność jest najczęstszą przyczyną nieudanych wyrobów.
Podczas gotowania jelita mogą pęknąć
i zamiast smacznego salcesonu mamy zupę,
która nadaje się już tylko do wylania
5,00 zł
Cena netto: 4,63 zł