Białko sojowe a 120 g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 5 dni
Cena: 8,00 zł 8.00
Cena netto: 6,50 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 4.65217
Producent: Sekwens
Kod produktu: 263

Opis

Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.


Charakterystyka dodatku …

Wysuszone i sproszkowane ziarno soi o barwie białej do kremowej.
W tej postaci (czystej mikrobiologicznie) soja posiada duże właściwości wodochłonne (1:4).

Soja to białko podobne do białka zwierzęcego ale „lżejsze” dla organizmu gdyż oszczędza nerki.

Soja zawiera białko (nawet do 95%), tłuszcz, błonnik, sole mineralne, żelazo, fosfor, wapń oraz witaminy: A, B1, B2, E, K, PP i lecytynę. W przeciwieństwie do mięsa, nie zawiera cholesterolu.


Zastosowanie, dawkowanie ...

Białko sojowe w przetwórstwie stosuje się z dwóch powodów:

- wodochłonności (potrafi związać wodę dając przyrost masy)

- właściwości "kruszenia" wyrobów mięsnych
   (dodatek białka do solanki peklującej daje uczucie kruchości wędzonkom)

Do wyrobu dodaje się nie więcej niż 2% w stosunku do całego farszu mięsnego.
Wyższy dodatek może spowodować  zmianę smaku na bardziej "mączną" i mdłą.


 Ciekawostki z przeszłości ... i nie tylko !

Krowa Chin

W Chinach soja uprawiana od XI wieku p. n. e.. Chińczycy nazywają to warzywo „krową Chin”. być może dlatego, że dostarcza ono ogromnych ilości białka tak potrzebnego do życia człowieka  a ponadto posiada ono niezwykłe właściwości lecznicze.

Soja zamiast mleka ... dla niemowląt !

Soja znalazła całkowicie nowe zastosowanie jako preparat mlekozastępczy w diecie dzieci z alergią na mleko krowie. Mieszanki sojowe są zbliżone do mleka krowiego i zapewniają prawidłowy rozwój fizyczny zdrowych niemowląt urodzonych o czasie.

Soja - eliksir życia, lekarstwem na wieczną młodość!

Rośliną, która działa niczym magiczny eliksir, jest soja,
opóźniająca proces starzenia dzięki antyoksydantom w niej zawartym.

Regularne spożycie soi łagodzi skutki menopauzy u kobiet
i pozwala na dłużej zachować młodość, zdrowie i dobre samopoczucie.

Z soi można wyprodukować mięso, twarogi ... 
Z soi produkuje się: mleko sojowe (naturalne i smakowe), olej, mąkę sojową, preparaty białkowe, serki sojowe (z niedojrzałych nasion wyciska się mleko, które następnie ścina się w twaróg), a także sosy sojowe.

Soja to SAMO ZDROWIE !

zmniejsza możliwość wystąpienia zawału lub wylewu
- obniża trójglicerydy w osoczu krwi oraz szkodliwy cholesterol,
  obniża krzepliwość krwi.

hamuje postęp osteoporozy
- w znacznie mniejszym stopniu (w porównaniu do białka zwierzęcego)
  powoduje utratę wapnia z moczem.

chroni przed nowotworami 
- zawierają spore ilości fitoestrogenów. Dlatego soja polecana jest przez lekarzy
  i dietetyków w profilaktyce raka narządów płciowych i piersi.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl