Białko sojowe a 120 g
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.
Charakterystyka dodatku …
Wysuszone i sproszkowane ziarno soi o barwie białej do kremowej.
W tej postaci (czystej mikrobiologicznie) soja posiada duże właściwości wodochłonne (1:4).
Soja to białko podobne do białka zwierzęcego ale „lżejsze” dla organizmu gdyż oszczędza nerki.
Soja zawiera białko (nawet do 95%), tłuszcz, błonnik, sole mineralne, żelazo, fosfor, wapń oraz witaminy: A, B1, B2, E, K, PP i lecytynę. W przeciwieństwie do mięsa, nie zawiera cholesterolu.
Zastosowanie, dawkowanie ...
Białko sojowe w przetwórstwie stosuje się z dwóch powodów:
- wodochłonności (potrafi związać wodę dając przyrost masy)
- właściwości "kruszenia" wyrobów mięsnych
(dodatek białka do solanki peklującej daje uczucie kruchości wędzonkom)
Do wyrobu dodaje się nie więcej niż 2% w stosunku do całego farszu mięsnego.
Wyższy dodatek może spowodować zmianę smaku na bardziej "mączną" i mdłą.
Ciekawostki z przeszłości ... i nie tylko !
Krowa Chin
W Chinach soja uprawiana od XI wieku p. n. e.. Chińczycy nazywają to warzywo „krową Chin”. być może dlatego, że dostarcza ono ogromnych ilości białka tak potrzebnego do życia człowieka a ponadto posiada ono niezwykłe właściwości lecznicze.
Soja zamiast mleka ... dla niemowląt !
Soja znalazła całkowicie nowe zastosowanie jako preparat mlekozastępczy w diecie dzieci z alergią na mleko krowie. Mieszanki sojowe są zbliżone do mleka krowiego i zapewniają prawidłowy rozwój fizyczny zdrowych niemowląt urodzonych o czasie.
Soja - eliksir życia, lekarstwem na wieczną młodość!
Rośliną, która działa niczym magiczny eliksir, jest soja,
opóźniająca proces starzenia dzięki antyoksydantom w niej zawartym.
Regularne spożycie soi łagodzi skutki menopauzy u kobiet
i pozwala na dłużej zachować młodość, zdrowie i dobre samopoczucie.
Z soi można wyprodukować mięso, twarogi ...
Z soi produkuje się: mleko sojowe (naturalne i smakowe), olej, mąkę sojową, preparaty białkowe, serki sojowe (z niedojrzałych nasion wyciska się mleko, które następnie ścina się w twaróg), a także sosy sojowe.
Soja to SAMO ZDROWIE !
zmniejsza możliwość wystąpienia zawału lub wylewu
- obniża trójglicerydy w osoczu krwi oraz szkodliwy cholesterol,
obniża krzepliwość krwi.
hamuje postęp osteoporozy
- w znacznie mniejszym stopniu (w porównaniu do białka zwierzęcego)
powoduje utratę wapnia z moczem.
chroni przed nowotworami
- zawierają spore ilości fitoestrogenów. Dlatego soja polecana jest przez lekarzy
i dietetyków w profilaktyce raka narządów płciowych i piersi.