Jak doprawiać ?
Do farszu (mięso, tłuszcz, podroby, woda, dodatki)
dodać:
- mieszankę przyprawową (np. Turbo Smak AN,BN,CN, DN ...)
- przyprawę naturalną (np. kolendra, czosnek, kminek ...)
- sól kuchenną (lub peklosmaczek)
szczegóły opisano przy każdej mieszance
oraz w recepturach dołączonych jako "plik do pobrania"
Przyprawy niezbędne do sporządzenia:
- 5 kg farszu (mięsa) surowego (na kiełbasy, wędzonki) lub
- 5 kg farszu (mięsa) ugotowanego (na salcesony, pasztety, kiszki, smalczyki, pasty)
są zapaczkowane w odważonych ilościach (np. 40g, 50g, 80g, 120g ...)
Jednym słowem:
wsyp paczuszkę i nie zawracaj sobie głowy odważaniem !
Jak zrobić swojskie kiełbaski?
"kosmiczny" skrót technologii wykonania
- zmielić składniki mięsne i tłuszczowe
- zmieszać z przyprawami i solą (lub peklosmaczkiem W)
- napełnić farszem jelita
- "osadzić" surowe kiełbasy (tzn. zawiesić na kijach i pozostawić na ok 10 godzin)
- osuszyć powierzchnię kiełbas w gorącym powietrzu (w wędzarni)
- wędzić ciepłym lub gorącym dymie
- piec w dymie lub parzyć (gotować) w wodzie
- studzić w zimnym pomieszczeniu (pieczone) lub zimnej wodzie (parzone)
Kiełbasa - biała parzona (Turbo Smak An) a 40 g

Mieszanka (baza smakowa) i dodatek (zalecany) pachnącej kolendry nadaje tej kiełbasie typowy charakterystyczny smak kiełbasy białej parzonej. - Czy ktoś może sobie wyobrazić śniadanie wielkanocne bez kiełbasy białej?
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kiełbasa - parówki/parówkowa (Turbo Smak An) a 40 g

Mieszanka o zdecydowanym smaku, zalecany dodatek magii nadaje tej kiełbasie typowy smak parówkowej lub parówkom. Parówki to kiełbasa budząca różne emocje. Nie bierz udziału w tej dyskusji tylko sam "ukręć" dla swojej rodziny pyszne paróweczki.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kiełbasa - myśliwska sucha (Turbo Smak An) a 40 g

Kompozycja naturalnych przypraw, zalecany dodatek jałowca nadaje tej kiełbasie charakterystyczny smak kiełbasy myśliwskiej suchej. Zrób sobie prawdziwą kiełbasę "myśliwską" uwędzoną w domowej wędzarni.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kiełbasa - kabanosy (Turbo Smak An) a 40 g

Mieszanka (baza smakowa) o zdecydowanym smaku, dodatek (zalecany) kminku nadaje tej kiełbasie charakterystyczny smak kabanosów. Wyrób tradycyjny, znany od bardzo dawna. Trwa spór: czy nazwa "kabanos" to wyrób polski a może niemiecki ?
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kiełbasa - frankfurterki (Turbo Smak An) a 40 g

Mieszanka (baza smakowa) dość pikantna z odrobiną czosnku do frankfurterek. Frankfurterki to kiełbasa surowa, wędzona, w jelitach naturalnych baranich. Wyrób wręcz kultowy na śląsku, którego nie może zabraknąć na niedzielnym śniadaniowym stole.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kiełbasa - śląska (Turbo Smak BN) a 50 g

Mieszanka pikantnych naturalnych przypraw, ale zalecany dodatek pachnącej kolendry łagodzi pikantność tworząc bardzo przyjemny smak i zapach. Pokaż, że potrafisz zrobić kiełbasę śląską, której nie powstydziłby się nawet Twój pradziad...
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dobry Smak - Dzika Rozkosz a 50 g

Dzięki połączeniu takich przypraw jak: czosnek, pieprz czarny, papryka ostra, majeranek, jałowiec udało nam się skomponować niezwykle wyrazistą przyprawę dedykowaną do mięs z dziczyzny, a także mięs o charakterystycznym smaku tj. baranina, jagnięcina, mięso z królika, kaczki, gęsi...
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kiełbasa - czosnkowa (Turbo Smak EN) a 50 g

Mieszanka (baza smakowa) o smaku czosnkowym, a dodatek (zalecany) świeżego czosnku (najlepiej polskiego) powoduje, że smak tej kiełbasy to naaaaprawdę kiełbasa wybitnie czosnkowa !
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kiełbasa - swojska (Turbo Smak EN) a 50 g

Mieszanka o smaku czosnkowym. Zalecany dodatek pachnącej świeżością kolendry. Recepturę tej kiełbasy znajdziesz w Twojej niezawodnej "ściągawce" "pliki do pobrania"
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin