Dodatki spożywcze ... co to takiego ?
Wszystko to co nie jest mięsem, tłuszczem, podrobami i przyprawami
a co możemy dodawać do farszu nazywamy "dodatkami spożywczymi".
W przemyśle mięsnym używa się dodatki spożywcze pochodzenia:
- roślinnego (kasze, mąki, błonniki, białka sojowe, karageniany - glony morskie)
- zwierzęcego (żelatyny, białka zwierzęce - kolagenowe)
- chemicznego (fosforany, azotyny i azotany - sole peklujące, sól kuchenna itp)
Drodzy domowi masarze !
W naszym sklepie "Tradismak"
za wyjątkiem soli kuchennej i soli peklujących
nie znajdziecie dodatków spożywczych
pochodzenia chemicznego !
... bo nie są one Wam potrzebne.
Tych wszystkich, którzy "nie potrafią żyć" bez dodatków tzw. "funkcjonalnych" typu fosforany,
zapraszamy do firmy "SEKWENS" w Raciborzu lub kontaktu telefonicznego.
Białko sojowe a 120 g
Wysuszone i sproszkowane ziarno soi o barwie białej do kremowej. Chłonie wodę, powoduje kruchość szynek. Chińczycy soję nazywają "Krową Chin"...dlaczego ? - kliknij na fotkę i przeczytaj
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Błonnik pszenny a 120 g
Sypki proszek otrzymywany z łusek pszenicy. Wiąże wodę, zmniejsza ubytki, zwiększa soczystość, dobry na odchudzanie i cukrzycę! Dlaczego Afrykanie nie chorują na nowotwory jelita grubego i odbytu ? - bo jedzą dużo błonnika !
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Karagenian a 120 g
Kremowo - bały proszek, bardzo wodochłonny, otrzymywany z glonów morskich. Poprawia spoistość, zmniejsza ubytki zwiększa masę wyrobu. Stosowany w medycynie, przemyśle spożywczym i przy wyrobie domowego ... piwa, dżemów, deserów !
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Żelatyna spożywcza a 120 g
Białko zwierzęce z kolagenu. Rozpuszcza się w gorącej wodzie a w zimnej pęcznieje 10-cio krotnie. Polecamy do "prasowanek" z szynkowara. Żelatyna do klisz filmowych, kosmetyków ... ONA JEST WSZĘDZIE !
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin